pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21631790,44%
Sakarya
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?
255 okunma

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?

ABONE OL
Haziran 16, 2023 21:19
Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Şartları Nelerdir?

Lisans mezunlarının oldukça sık araştırma konusu olan yüksek lisans, tezli ve tezsiz olmak üzere iki program şeklinde ayrılmaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans

Tezsiz yüksek lisans, iş hayatında avantaj elde etmek isteyen kişilerin tercih etmiş olduğu yüksek lisans programıdır. Kamu veya özel sektörde kademe yükseltmek isteyen kişiler genellikle tezsiz yüksek lisansa yönelmektedir. Fakat akademik kariyer yapmak isteyen kişiler ise tercihlerini tezli yüksek lisanstan yana kullanmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programında tez yerine dönem projesi yapılmaktadır.

Tezsiz yüksek lisansın temel amacı, öğrencilere mesleki anlamda bilgi katmak ve uzmanlık statüsüne ulaştırmaktır denilebilir. Tezsiz yüksek lisans programlarında süre, 2 veya 3 yarıyıldır. En çok 6 yarıyıl sürmektedir. Fakat ortada bir başarısızlık durumu varsa öğrencinin ilişiği daha erken kesilebilmektedir.

Tezli Ve Tezsiz Yüksek Lisans Arasındaki Farklar

Tezli ve tezsiz yüksek lisans arasındaki temel fark ALES’tir. Tezli yüksek lisans programında ALES sonucundan başarılı olmak gerekirken, tezsiz yüksek lisans programında ALES şartı aranmamaktadır. Bunun asıl sebebi, tezli yüksek lisansta tez konusu araştırılırken, yabancı kaynaklardan da faydalanabilmektir fakat tezsiz yüksek lisans için böyle bir durum söz konusu olmadığı için yabancı dil yeterliliği aranmamaktadır.

Tezsiz yüksek lisans programlarına katılan kişiler genellikle çalışan, aktif bir iş hayatı olan kişilerdir. Bu yüzden de genellikle ikinci öğretim olarak uygulanmaktadır. Ayrıca tezsiz yüksek lisanstan tezli yüksek lisansa geçiş elbette mümkündür. Fakat bunun için başvurulan yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu bir takım şartları yerine getirmek gerekmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Şartları

Başvuru tarihleri tezli yüksek lisanstan farklı olan tezsiz yüksek lisans başvuru tarihleri için başvurulacak olan üniversitenin sitesinden sürekli takip etmek gerekmektedir. Lisans eğitimini tamamlayan kişiler, herhangi bir yabancı dil yeterliliği aranmadan başvuruda bulunabilirler.

Tezsiz yüksek lisans programı otuz krediden az olmamak koşulu ile en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşmaktadır. Bu dönem projeleri ise rapor şeklinde ve yazılı olmalıdır. Herhangi bir şekilde kredi şartı bulunmuyor olup, başarılı veya başarısız şeklinde değerlendirme yapılmaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?

Bu günlerde akademik kaliteyi yükseltmek ve güçlendirmek için, çeşitli ülkelerde tezsiz yüksek lisans olarak bilinen yeni bir seçenek mevcuttur. Tezsiz yüksek lisans öğrencilerine profesyonel faaliyetlerinin her alanında veya belirli bir alanda araştırma yapma ve kendi deneyimlerinden yararlanma fırsatı sunmak için tasarlanmıştır. Özellikle eğitim dünyasında bu alanlar genel anlamda “mentorluk” ve “öğretim” olarak adlandırılır ve çok popüler olmuştur.

Hangi Amaçlar İçin Kullanılıyor?

Tezsiz yüksek lisans, giriş seviyesinde mesleki beceriler sağlamak amacıyla tasarlanmış, nitelikli eğitim programlarıdır. Bu programlar, kapsamlı ve derinlikli öğrenmeyi uygulamaya hazırlanmış ve eğitime girdiğiniz bölümdeki konu kapsamındaki bilgileri geliştirmeyi hedefler. Profesyoneller, işyeri veya eğitim alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini artırmak için tezsiz yüksek lisans programına katılma şansına sahiptir.

Kimler Katılabilir?

Özellikle eğitim, kültür ve sanat, hukuk alanında uzmanlaşmış olanlar, kurumsal kişiler gibi tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir. Bazı üniversitelerin kendilerine özgü koşulları olması nedeniyle, önceki eğitimden de bahsedilebilir. Bu nedenle, eğitim düzeyinin ne olduğundan emin olmak önemlidir. Bazı üniversiteler henüz tezsiz yüksek lisans kabul etmemektedir, Ulaşım ve Turizm sektöründe eğitim almak isteyenlerin dikkatini çekmektedir.

Nasıl Bir Program Olduğu

Tezsiz yüksek lisans programları, öğrencilerinden güçlü ve başarılı eğitimsel ve professionel performans göstermelerini gerektirerek özellikleri farklı bir temele sahiptir.Bu programda çoğu zaman araştırma yapmak yerine verilen eğitimin içeriğini keşfetmek öne çıkarılmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programlarında profesyonelleşme süreci hedeflenmektedir. Doktora programlarına benzer bir şekilde, tezsiz yüksek lisans programlarında eğitim özellikle anlamlandırma, çözümleme ve kurgulama başta olmak üzere çeşitli yetenekleri ve yetkinlikleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans Programının Faydaları

Tezsiz yüksek lisans programları nitelikli eğitim edinmek isteyen kişiler için önemli avantajlar sağlamaktadır. Nitelikli eğitimi çok daha kısa sürede tamamlayabileceklerdir ve bu sayede daha kısa sürede ve mantıklı şekilde kariyerlerine devam edebilecektir. Profesyonel alandaki kariyerleri, nitelikli bir diploma alarak kendilerine kazanç ve itibar sağlayabileceklerdir. Tezsiz yüksek lisans programları, doktora programlarından farklı olarak çok daha kısa sürede bitirilebilmektedir. Bu sayede, öğrenciler üniversiteden ayrıldıklarında kariyerlerini daha hızlı ve karlı bir şekilde geliştireceklerdir.

Formasyon yerine tezsiz yüksek lisans
Tezsiz yüksek lisans avantaj ve dezavantajları
Tezsiz yüksek lisans kaç yıl
Tezsiz yüksek lisans ne işe yarar
Devlet üniversiteleri tezsiz yüksek lisans ücretleri
Tezsiz yüksek lisans faydaları
Kamuda tezsiz yüksek lisans
Tezsiz yüksek lisans nasıl yapılır

En az 10 karakter gerekli