pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21715150,29%
Sakarya
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

HbA1C Testi Nedir? Normal Değerleri ve Yüksekliği
89 okunma

HbA1C Testi Nedir? Normal Değerleri ve Yüksekliği

ABONE OL
Mart 26, 2024 12:38
HbA1C Testi Nedir? Normal Değerleri ve Yüksekliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HbA1C Testi Nedir? Normal Değerleri ve Yüksekliği

Hba1c testi şeker hastalığı olan kişiler için uygulanan ve aynı zamanda o kişilerin hastalıklarını nasıl yönettiklerini takip etmek için kullanılan bir sağlık testidir. Peki hba1c testi nedir ve normal değeri nasıl olmalıdır gibi sorulara en doğru yanıtlar nasıl alınabilir? Bu test farklı kaynaklarda glikolize hemoglobin glikohemoglabin, hemoglobin a1c veya hba1c gibi isimler ile geçebilir. Yapılan test ile insanların son 2 – 3 ay içindeki ortalama kan şekeri değerleri belirlenir. Test yapılırken kırmız kan hücrelerinin oksijen taşıyan proteini olan hemoglobinin kaç kaçının şeker ile kaplandığı ölçülür.

Hba1c testi nedir ve hba1c testi nasıl yapılır gibi konularda sadece uzman kişilerden yardım almak gerekir. Bu test için insanların parmaklarından alınacak bir damla kan yeterli olur. Son yıllarda en çok rastlanılan hastalıklardan biri olan diyabet hastalığından korunmak ve hastalığın seyrini takip etmek için düzenli olarak bu test yapılmalıdır. Bu test sağlık kurumlarından yetkili kişiler eşliğinde yapılabilirken aynı zamanda kan değerlerinin ölçülebilmesi için üretilmiş olan basit cihazlar kullanılarak ev ortamında da yapılabilir.

Hba1c Testi Aç Karnına mı Yapılır ve Bu Test İçin Mutlaka Uzman Desteği Almak Gerekir mi?

Diyabet hastalığı veya halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı her zaman ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Özellikle gizli şeker hastalığı olan kişiler bu durumu fark ettiklerinde kendileri için çok geç olabilir. Bu sebeple bu kişilerin hba1c testini düzenli olarak yapmaları ilerleyen zamanlarda yaşama ihtimalleri olan daha ciddi sağlık sorunlarını en baştan engellemelerini sağlayabilir. Bu testi yapmak isteyen kişilerin mutlaka aç karnına yapmaları gerekmez. Yani kişiler hem aç hem de tok karnına test uygulayabilirler. Bazı durumlar da hekimler insanlardan mutlaka aç iken veya mutlaka tok iken kan değerlerini ölçmelerini isteyebilirler. Ancak bu istisnai bir durumdur. Bu sebeple hekimlerden bir talep gelmedikçe bu duruma dikkat etmeye gerek kalmaz.

İsteyen herkes bu eczanelerde veya medikal marketlerde kolayca temin edilebilen kan şekeri ölçme cihazları ile kendi kan değerlerini düzenli olarak ölçebilirler. Bu sebeple bu işlemler için mutlaka hastanelere gitmek veya hekimlerden yardım almak gerekmez. Daha önce bu testi yaptırmayan veya yapmayan kişiler genellikle hba1c testi sağlık ocağında yapılır mı veya bu işlem için mutlaka hekimlerden mi yardım almak gerekir gibi soruların yanıtlarını araştırmak isterler. Bu konuda en doğru bilgileri alarak uzman önerilerine ulaşmak isteyen kişiler AYA OSGB uzmanları ile iletişime geçebilir ve en doğru bilgileri edinebilirler.

Hba1c Testi Nedir? Normal Değeri Nasıl Olmalıdır

Hba1c testi normal değerleri kaç olmalı sorusu ile sık sık karşılaşan hekimler sağlıklı bir kişinin hba1c test sonuçlarının %4,7 ile %5,6 arasında olması gerektiğini söylerler. Eğer bu değer &5,7 ile %64 arasından çıkarsa o zaman o kişide gizli şeker var demektir ve zaman kaybetmeden gerekli tedavi teknikleri kullanılarak değerlerin düşmesi sağlanmalıdır. İlaçla tedavinin yanı sıra hekimlerce belirlenen bir diyet düzeni ile bu değerler normale dönebilir. Ancak zaman içinde bu düzenden çıkılırsa o zaman şeker hastalığı çok daha şiddetli bir hele gelebilir.

Hba1c testi kimi zaman işbaşı yapacak olan kişilerden de istenebilir. Aynı zamanda bazı işverenler mutlaka kendilerinin anlaşmalı oldukları sağlık kurumlarından alınan testleri kabul edebilirler. Bu sebeple bu testi yaptırmak isteyen kişilerin hba1c testi nerede yapılır ve sonuçları ne kadar zaman içinde çıkar gibi konular hakkında uzman yardımı almaları gerekebilir.

Bir kişinin hba1c testinden sonra sonuçların yüksek çıkmasının nedeni o kişinin kanında fazla miktarda glukoz olmasıdır. Bu maddelerin ortalama yaşam süreleri 3 aydır. Bu sebeple hekimler insanlardan her zaman için 2-3 ay boyunca test yapmalarını isterler. Bu süre içinde ortaya çıkan değerler o kişiler hakkında en doğru fikirleri edinmek için en ideal süredir. 3 aylık ortalama değerler açlıkta 90 – 145 mg/dl olmalıdır. Tokluk durumunda ise 90 – 180 mg/dl olmalıdır. 3 aylık kan şekeri ortalaması ise bu değerlerin ortalama olarak %7,5 altında olmalıdır. Bir kişinin şeker hastası olmadığına karar vermek için en ideal değerler bunlardır.

Bir kişinin 3 aylık şeker değerlerinin yüksek olması o kişide bazı olumsuzluklara neden olabilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  1. Aşırı terleme.
  2. Vücudun tuz dengesin bozulması.
  3. Halsizlik.
  4. Fenalık hissi.
  5. Kas ağrıları.
  6. Kaslara kramp girmesi.
  7. Kalpte ritim bozulması.

Bazı kişiler hba1c testi kaç olmalı ve hangi değerden sonra insülin kullanmak gerekir gibi konuların yanıtlarını merak edebilir. Bu tedavi şekline sadece hekimle karar verebilir ve her şeker hastasında kullanılmasına gerek yoktur. Kimi zaman şeker değeri 300 olmasına rağmen hiçbir şikâyeti olmayan kişiler olabilir. Bu kişiler için insülün kullanılmasına gerek kalmaz. Kimi zaman ise şeker değeri 200 olan ve birçok şikâyeti olan insanlar olabilir. Bu kişiler için ise hekimler insülin tedavisini uygun görebilirler.

Kendileri veya çevrelerinde ki kişiler için hba1c testi yaptırmak isteyen kişiler eğer bu testi ilk defa yaptıracaklarsa hba1c testi fiyatı ne kadar, bu testi nerede yaptırabilirim veya hba1c testi ne için yapılır gibi soruları mutlaka güvenilir kaynaklardan almalıdırlar.

En az 10 karakter gerekli