pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,8615 0.27%
EURO 35,1932 0.28%
ALTIN 2.448,23-0,38
BITCOIN 2159767-0,83%
Sakarya
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Egzozdan Beyaz Duman Neden Çıkar Sebebi Nedir
45 okunma

Egzozdan Beyaz Duman Neden Çıkar Sebebi Nedir

ABONE OL
Mayıs 28, 2024 05:31
Egzozdan Beyaz Duman Neden Çıkar Sebebi Nedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Egzozdan Beyaz Duman Çıkması ve Sebepleri

Beyaz egzoz dumanının ne anlama geldiğini anlamanın ilk adımı, dumanın ne kadar sürdüğünü kontrol etmektir. Eğer aracı çalıştırdıktan sonra kısa bir süre boyunca gözüküyorsa ve hava da yağışlıysa, muhtemelen aracın ısınması sonucu yaşanan buharlaşmayı görüyorsunuzdur. Fakat egzozdan beyaz duman çıkmaya devam ederse, genellikle soğutma suyunun aracın motoruna sızdığının  işaretidir. Soğutma sıvısı motorunuzun aşırı ısınmasını ve sonunda tıkanmasını engellemeye yardımcı olduğu için, pek iyi bir haber değildir.

Egzozdan beyaz duman gelmesi neden olur?

Soğutma sıvısının sızması daha da büyük bir sorunun göstergesi olabilir ve başka sorunlara neden olabileceği ihtimaline karşı sızıntının sebebini bulmak lazım. Zaman alan, büyük ve potansiyel olarak çok pahalıya mal olabilecek bulmaca gibidir.

Duman yoğun ve keskin kokuya sahipse, durum yanma odasına yağ sızdığının da göstergesi olabilir. Beyaz dumanla birlikte motor hararet göstergesi yükseliyorsa, durum motorun aşırı ısındığının işaretidir. Aracınızı derhal güvenli yere park edin ve motoru kapatın.

  • Arızalı yada Patlamış Conta

Soğutma sıvısı sızıntısı bazen arızalı veya patlamış kafa contasının sonucu olabilir. Motorun üst kısmındaki silindir kapağı ile blok arasında bulunan bu conta, aracın soğutma sıvısı ile yağın birbirine karışmasını önleyen parçasıdır. Kafa contası aşırı ısınmadan veya aniden oluşan yüksek basınçtan dolayı hasar görebilir. Yağ ve soğutma sıvısı arasındaki mührü kırar ve ortaya beyaz duman çıkar.

  • Yoğuşma

Soğuk havalarda, egzozdan çıkan beyaz duman genellikle yoğuşmadan kaynaklanır. Egzozdaki su buharı soğuk havayla temas ettiğinde yoğunlaşarak duman görünümü oluşur ve normaldir ve endişelenmenize gerek yoktur.

  • Soğutma Sıvısı Sızıntısı

Beyaz duman, soğutma sıvısının yanma odasına sızdığının da göstergesi olabilir. Motorun aşırı ısınmasına ve ciddi hasarlara yol açabilir. Sızıntı, patlamış conta, çatlak silindir kapağı veya blok gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Silindir kapağı ve blok (motorun ana kısmı) da soğutma sıvısını motordan uzak tutmak için önemli olan parçalardır. Çatlak silindir kapağı veya blok Contada sorun olmasa bile, conta silindir kapağını mühürleyen parçadır ve dolayısıyla herhangi bir şekilde çatlamış veya deforme olmuş silindir kapağı sızıntı sorunlarına yol açabilir. Benzer şekilde, ana motor bloğu motorun tüm ana parçalarını bir arada tutar. Bloğun hasar görmesi durumunda soğutma sıvısı bir yerden sızabilir ve istenmeyen noktalara ulaşabilir.

Unutmayın: Egzozdan beyaz duman her zaman ciddi problem olduğu anlamına gelmez. Dumanın ne kadar sürdüğünü ve hava şartlarını göz önünde bulundurarak işinin ehli ustadan yardım almak en iyi seçenek olacaktır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.