pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21673400,44%
Sakarya
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

WordPress Site Hızlandırma – PageSpeed 100 – WordPress Site Hızlandırma (Hız Optimizasyonu)
152 okunma

WordPress Site Hızlandırma – PageSpeed 100 – WordPress Site Hızlandırma (Hız Optimizasyonu)

ABONE OL
Mayıs 24, 2023 21:32
WordPress Site Hızlandırma – PageSpeed 100 – WordPress Site Hızlandırma (Hız Optimizasyonu)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde WordPress site hızlandırma yöntemleri ile bu konunun detaylarını bilmek, arama sonuçlarında üst sıralarda yer edinmek ve kullanıcıların sayfalarında rahat bir şekilde gezinmelerini sağlamak isteyenler için bir zorunluluk haline gelmiştir.

Google’ın 2018 yılında yaptığı hız güncellemesiyle önemi artan site hızı SEO çalışmalarında azımsanmayacak bir noktaya gelmiştir. Bunun sonucunda SEO ve önbellek eklentileri ve güçlü hosting altyapıları ön plana çıkmıştır. Kullanıcıların çok büyük bir kısmının neredeyse tamamen mobil cihazlar üzerinden çevrim içi olması, mobil hızın ve mobil kullanılabilirliğin günümüzde ne kadar önemli olduğunu anlamayı zorunlu kılıyor. Google, arama sonuçlarındaki yerimizi bu faktörlere dikkat ederek ve algoritmalarını bunlara göre yapılandırarak belirliyor. WordPress mobil hızlandırma yöntemleri konusunda da bilgi vereceğiz.

WordPress site hızlandırma nasıl yapılır ?

  • Uygun ve hızlı hosting seçmelisiniz.
  • Karmaşık temalardan kaçınmalısınız.
  • Güncel tema kullanmalısınız.
  • Görsel optimizasyonu yapmalısınız.
  • CSS ile JS dosyalarını birleştirmeli ve küçültmelisiniz.
  • CDN hizmeti kullanmalısınız.
  • Brotli sıkıştırma kullanmalısınız.
  • WordPress veri tabanına bakım yapmalısınız.

Günümüzde her 4 siteden 1’inin WordPress altyapısı kullandığı düşünüldüğü zaman WordPress’in dünyada en çok kullanılan CMS sistemlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Geniş bir kitle bu büyük eğilimin sonucunda WordPress’te site hızını artırmak için bazı fikir ve önerilere duyulan ihtiyaç konusunda çözüm arayıp üretmeye çalışıyor. WordPress’te site hızını artırmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri ve başvurabileceğiniz çeşitli teknikleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

WordPress site hızlandırma yöntemleri nelerdir?

Tarayıcı önbellekleme (cache) kullanımı

Sayfaların hızlıca yüklenmesi amacıyla sunucunun yapması gereken iş miktarını azaltmak için önbelleğe alma tekniğini kullanabilirsiniz.

WordPress site hızlandırma yöntemleri içinde cache sistemi sayesinde sitenizi sıklıkla ziyaret eden ziyaretçilerinizin her seferinde kaynak dosyaları tekrar tekrar yüklemesi engellenir bunun sonucunda da sitenizi ziyaret eden kişiler için açılış hızı yüksek düzeylere ulaşabilir, herhangi bir yavaşlık görülmeyecektir.

WordPress’te cache sistemi için kullanabileceğiniz WordPress site hızlandırma eklentisi ve bu tip araçlar çok hızlı sonuç verir. Hızlandırıcı eklentiler aracılığıyla web sitenizdeki tarayıcı önbellekleme sistemi aktif hale gelir. Web sitenizdeki içeriğin, sunucunuza HTML sayfaları şeklinde kaydedilmesini ve ziyaretçilerinize hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlar.

Resim optimizasyonu

Görsel optimizasyonu yaparak resimlerinizin boyutlarını küçültmeniz, büyük boyutlu görsellerin sayfanızın yüklenme süresini eksi yönde etkileyeceğinden dolayısıyla arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı engelleyeceğinden ötürü oldukça önemlidir. Böylece sitenizin olabildiğince erken yüklenmesini sağlamış olursunuz. WebP’yi kullanmanız, web sitenizi sıkıştırılmış PNG’ler veya JPEG’ler kullanmanızdan çok daha fazla hızlandırma imkanı olduğundan dolayı şiddetle önerilir.

HTML optimizasyonu

Sayfa açılış hızı için kritik olan bir diğer nokta ise sayfaları oluşturan HTML kodlarının sıkıştırılması ve optimize edilmesidir. HTML sıkıştırmasının, siteyi ziyaret edenlerin HTML kodlarının yüklenme aşamasında olumsuz etkilenmemesi ve site hızının yüksek seyretmesi açısından oldukça önem taşıdığı söylenebilir.

WordPress site hızlandırma eklentileri

  • Litespeed
  • W3 Total Cache
  • WP Fastest Cache
  • WP Super Cache
  • WP-Rocket
  • AutoptimizeBu eklentilerin tamamı WordPress için HTML, CSS, JS sıkıştırma desteği verdiğinden dolayı tercih edilebilir. W3 total cache veritabanlarına ön bellekleme yapan tek eklentidir. Litespeed ile CDN networkleri sayesinde görsellerinizi otomatik optimize edebilirsiniz.

WordPress site hızlandırma teknikleri

JS optimizasyonu

Site içerisinde bulunan JavaScript dosyalarının optimize edilmesi, JavaScript dosyalarının daha hızlı yüklenmesini ve sayfa açılış hızının artı yönde etkilenmesini sağlayacaktır. Sayfa açılış hızını olabildiğince iyileştirmek ve dosyaların hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak JavaScript optimizasyonu aracılığı ile mümkündür. Bir site hızlandırma yöntemi olarak Gzip ve Brotli, JS sıkıştırması amacıyla sunucudan tarayıcıya gönderilen HTML JavaScript ve CSS gibi içerikleri sıkıştırmak için kullanılabilir. WordPress site hızlandırma teknikleri içinde JS optimizasyonu yaparken defered yani erteleme komutunu kullanmanızı öneririz.

Sıkıştırma modülleri

Brotli, tarayıcıda sıkıştırmayı açmak olsun sunucudaki içeriği sıkıştırmak olsun Gzip’ten daha hızlıdır. Bazı durumlarda ön uç dekompresyonu Gzip’e kıyasla çok daha hızlıdır.

JavaScript, HTML ve CSS gibi verilerde %20-25 daha küçük sıkıştırma oranları yakalamasından ötürü Brotli’nin Gzip alternatifi olarak ön plana çıktığı söylenebilir. WordPress site hızlandırma yapmak isteyenlerin brotlisıkıştırma yapmalarını şiddetle öneririz.

CSS optimizasyonu

CSS, web sayfalarını biçimlendirmek amacıyla HTML’in tamamlayıcısı şeklinde kullanılan bir dil. Kritik olmayan CSS’i ertelemek ya da küçültmek veya kullanılmayan CSS’i kaldırmak CSS’i ayrıştırmak için harcanan süreyi azaltacağından dolayı Core Web Vital metriklerinde iyileştirmeler açısından önerilmektedir. Stil dosyalarındaki gereksiz kodların silinmesi ve gereksiz boşlukların temizlenmesi gibi sıkıştırma ve küçültme işlemleri önemsendiği zaman site hızı olumlu etkilenecektir.

Site hızının optimize edilmesinin en iyi yatırım olduğunu gösteren sayısız araştırma raporu ve karşılaştırmalı değerlendirme bulunmaktadır. WordPress site hızlandırma optimizasyonu sırasında bu değerleri doğru okuma ve uygulama çok önemlidir.

WP Rocket ve WP Fastest Cache gibi eklentiler aracılığı ile WordPress’te CSS dosyalarınızı optimize edebilirsiniz. Yükleme süresinden tasarruf etmek istiyorsanız sitenizde butonlar ve simgeler gibisinden sıklıkla kullandığınız ögeler için şablon oluşturmak üzere CSS sprite’ları kullanabilirsiniz.

İstek sayısını düşürmek

Siteye gelen bir kullanıcının bütün CSS ve JS dosyalarını sunucuya istek atarak çağırması sonucu dosya yüklenir. CSS ve JS dosyalarının sayısının fazla olması halinde yüklenme aşamasında bütün dosyalar için bir istek gönderilir bu da site hızının düşmesine sebebiyet verir.

İstek sayısını düşürmek için CSS dosyalarının birleştirilerek tüm stil kodlarının tek bir dosyadan çağıracak biçime getirilmesi sitenin hızına olumlu bir etki sağlayacaktır. Buna ek olarak aynı işlemi JavaScript dosyaları için yaparak da istek sayılarını düşürmek mümkündür. WordPress site hızlandırma için istek sayısını düşürmek çok önemlidir.

Sunucu yanıt süresi

Sitenin hızlı yüklenmesi konusunda oldukça önemli bir diğer kriter ise sunucunun performansıdır.

Web siteleri ziyaretçilerine iyi bir deneyim sunma konusunda önemli bir rol oynayan sunucu yanıtının gecikmesi durumunda erken çıkma oranları artabiliyor ve dönüşüm oranları düşebiliyor. Bunlardan dolayı Google, sunucu yanıt süresinin azaltılmasını öneriyor. TTFB Nedir? Sorusundan yola çıkılarak sayfa yüklenme sürelerinin iyileştirilmesi kullanıcıların deneyimlerini iyileştirecektir.

Sitenizin barındırdığı sunucunun performansının kötü olması durumunda sunucunun erken yanıt vermemesi ve sayfalarınızın geç yüklenmesi söz konusu olacaktır. Bunun yaşanmasını istemiyorsanız sitelerinizi iyi performans veren sunucularda barındırmanız oldukça önem taşımaktadır.

Veri tabanı optimizasyonu

Sayfa yüklenme hızının 2 saniyeden az olması Google tarafından önerilmektedir.

Satır ve sütunların oluşturduğu bir tablo şeklinde tanımlanabilecek olan veri tabanı; gerçek hayattaki değerlerin tablolarda saklanıp modellenmesini sağlar. İnternet üzerinde bulunan bankacılık, sosyal medya platformları ve e-ticaret siteleri gibi bütün dinamik web siteleri veri tabanına dayalıdır. WordPress sitenizin veri tabanında ihtiyaç duyulmayan ve herhangi bir yerde kullanılmayan verilerin bulunması, veri tabanında şişme yaratabilir ve bu da site hızına eksi yönde etki yapar. WordPress site hızlandırma konusunda veritabanı optimizasyonu çok önemlidir.

Sitenin hızlı olması ve sayfaların hızlı bir şekilde yüklenmesi için veri tabanının optimize edilmesi, verilerin daha iyi depolanmasını ve veri tabanından çağrıların daha hızlı bir şekilde siteye yansımasını sağladığından oldukça önemlidir. WordPress’te veri tabanınızdaki gereksiz çöp verileri temizlemek ve tabloları optimize etmek için WP Rocket gibi eklentiler kullanabilirsiniz. WordPress site hızlandırma eklentileri bu konuda size yardımcı olacaktır.

CDN sistemi kullanımı

Uluslararası odağı olan web siteleri için CDN, günümüzde mutlak bir zorunluluk haline gelmiş bir durumdadır.

Sitenizdeki bütün dosyaları çeşitli veri merkezlerinde depolamanızı ve sitenizi ziyaret eden farklı noktalardaki ziyaretçilerin dosyaları en yakındaki veri merkezinden almasını sağlamasını istiyorsanız CDN sisteminin size faydası büyük olacaktır. Bunun sonucunda site açılış hızınız ve sayfalarınız arasındaki gezinme hızı olumlu anlamda etkilenecektir.

Özellikle dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilere sahip olan internet siteleri için CDN kullanımı zorunlu bir faktördür. Örnek olarak sitenize Amerika’dan gelen bir ziyaretçiye Türkiye’deki veri merkezinden dosya indirtmektense Amerika’daki veri merkezinden dosya indirtmek sayfanın yüklenme hızının artmasını sağlayacaktır.

WordPress site hızlandırma sonrası sorgulama araçları

Çeşitli firmalar tarafından site hızı puanınızı öğrenmek amacıyla oluşturulmuş ve detaylı bir biçimde site hızı grafiğinizi gösteren araçlar bulunmaktadır. Hız optimizasyonu çalışmalarınız bittiği zaman sitenizin hızının ne durumda olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz. WordPress site hızlandırma araçlarını tanıtalım.

GTmetrix

Hem ücretsiz hem de kapsamlı bir araç olarak hizmet veren GTmetrix, site hızını sorgulamak isteyen birçok kişinin tercih ettiği bir araç. Sunduğu özellikler sayesinde kullanıcıların en çok tercih ettiği site hızı sorgulama araçları arasında yer edinen GTmetrix, uzun zamandır gözde siteler arasında.

Bir kişi GTmetrix’te sitesinin hızını ölçmek için sorgulama yaptığı zaman karşısına ‘performans skorları’ başlığı altında ‘sayfa hızı’ ve ‘YSlow Skoru’ adı altında 2 başlık çıkmaktadır. Puan şeklinde ifade edilen bu skorlarda; A harfi çok iyi, F harfi ise çok kötü anlamına gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak aynı sayfa üzerinde ‘Sayfa Detayları’ başlığı altında ‘Tam Olarak Yüklenme Süresi’ de bulunmaktadır. Sayfanızın kaç saniyede tamamen açıldığını sorgulamış olduğunuz sayfanın tamamen yüklenmesinin kaç saniyede tamamlandığını gösteren sayaç aracılığı ile görebilmeniz mümkündür.

Pingdom

3 farklı ülkeden sitenize ziyaret gerçekleştiren Pingdom, bu ülkelerdeki sunuculardan sitenizi pingleyerek site hızınızı ölçmeye başlıyor. Test bittikten sonra sitenizin hızıyla ilgili bir özet çıkaran Pingdom, A-F arasındaki harfleri kullanarak sitenizin hız performansını değerlendiriyor. Diğer yandan sayfanızın total yüklenme süresi, sayfanızın boyutu, sayfanızın açılma sürecinde sunucuya yaptığı isteklerin sayısı, diğer sitelere oranla ne kadar hızlı olduğunuz ve testin hangi noktadan yapıldığı (ABD, Avustralya) gibi bilgileri size sunuyor.

Alt kısımdaysa performans bilgileri hakkında kapsamlı açıklama yapan Pingdom, site hızınıza etki eden faktörleri listeliyor ve site hızınızı artırmak için yapmış olduğunuz çalışmaları değerlendiriyor. Değerlendirme yaparken site hızınızı artırmak için yaptığınız çalışmaları da doğruluğuna göre hesaba katan Pingdom, çalışmalarınızı A-F arasında puan vererek değerlendiriyor. Bununla birlikte çeşitli kaynaklardan çağrılmış olan dosyaların boyutlarını ve yüzdesini gösteren Pingdom, site hızı sorgulama programları arasında günümüzde en çok kullanılanlardan birisi olmayı başarmıştır.

 

WordPress sPageSpeed değerleri WordPress siteniz için önemlidir. PageSpeed, bir web sitesinin yükleme hızını ve performansını ölçen bir metriktir. İyi bir PageSpeed skoru, sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlar ve kullanıcı deneyimini artırır. Ayrıca, arama motorları da hızlı yüklenen siteleri tercih eder ve daha yüksek sıralama verir.ite hızlandırma eklentisi,
WordPress site hızlandırma R10,
Cpanel site hızlandırma,
WordPress mobil site hızlandırma,
PageSpeed,
Google page speed,
GTmetrix,
LiteSpeed Cache
WordPress site hızlandırma eklentisi,Cpanel site hızlandırma,WordPress mobil site hızlandırma
PageSpeed,GTmetrix,W3 Total Cache,WP Rocket

En az 10 karakter gerekli