Hurda Plastik Mavi Kapak Fiyatları. Genelde pet şişelerin kapakları mavi renklidir ve bu plastik mavi kapaklar da önemli bir geri dönüşüm malzemesidir.
Gerçekte mavi kapakların toplanması uzunca bir süre önce bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılmıştır. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde, engellilere tekerlekli sandalye alınması için başlatılan bu kampanya, daha sonra ülke geneline yayılmış ve belediyeler ve engellilere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları bu kampanyaya büyük destek vermiştir. At biriktir geri dönüşüme sahip çık. Dünya hepimizin.
1 tane kapak 3 gr ile 8 gram arası değişmektedir. Ortalama 5 gramdır. 200 mavi kapak 1 kg eder.
0,5-1- 1,5 Litre suların kapakları 3 gram
5 LT su şişelerin kapakları 5 gram,
10 LT su kapakları 8 gram gelmektedir.
KİLOSU 1,3 TL VE 1,5 TL ALAN FİRMALAR VARDIR.
Toplanan plastik mavi kapaklar geri dönüşümü yapılmak üzere hurda plastik olarak satılıyor ve elde edilen gelirle tekerlekli sandalye alınıyor. Yaklaşık 2,5 ton mavi kapak, bir akülü sandalye bedelini karşılıyor. Elle kumanda edilen bir sandalye için de 250 kilogram mavi kapak yetiyor. Bu da yaklaşık 75 bin mavi demektir.
Hurda plastik mavi kapak toplanması bu şekilde bir kampanya ile başladı ancak bugün pet şişeler gibi mavi kapaklar da tamamen geri dönüşümü sağlanan bir malzeme olarak toplanıyor ve bu işi yapan tesislerde işlenerek geri kazanımları sağlanıyor.
Kolay üretildiği ve kolay taşındığı için, aynı zamanda düşük maliyetli olduğu için içecek üreten firmalar başta olmak üzere çeşitli sektörler tarafından pet şişeler tercih ediliyor. Özellikle yaz aylarında içecek tüketimi artınca pet atıklar da çoğalıyor. Her pet şişenin bir de kapağı olduğu düşünülürse aynı oranda plastik mavi kapakların sayısı da artıyor. Bu kapakların geri dönüşüm süreci ile ekonomiye kazandırılması aynı zamanda çevre kirliliğini önlemek açısından da önemlidir.
MAVİ KAPAK FİYATLARI 2023
Sonuçta bu kapakların ana maddesi plastiktir ve plastiğin doğada yok olma süreci 500 yıl ile 1000 yıl arasında değişmektedir. Ayrıca plastiği sıfırdan üretmek yerine geri kazanım yolu ile değerlendirilmesi halinde hem doğa korunmuş olmakta hem de enerji tasarrufu sağlanmış olmaktadır.