pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,9900 0.55%
EURO 35,8748 0.74%
ALTIN 2.517,36-0,45
BITCOIN 2124603-2,03%
Sakarya
28°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Sakarya’da Gezilecek Yerler – Sakarya’da Gezilecek Yerler Listesi – Akyazı Gezilecek Yaylalarımız
185 okunma

Sakarya’da Gezilecek Yerler – Sakarya’da Gezilecek Yerler Listesi – Akyazı Gezilecek Yaylalarımız

Akyazı, Taraklı Geyve ve Hendek ilçeleri ile birlikte 1095 yılında Göynük'te kurulan Umurhan beyliğine bağlıydı. Kurucusu Alparslan'ın komutanlarından Umur Gazi’dir. 1135 yılında Çankırı'nın Bizans'tan alınıp tekrar Türklerin eline geçmesi için yapılan savaşlar Sakarya Nehri’nin doğusuna kadar devam etmiştir. Bizans’a karşı kazanılan bu savaşlarda Umurhan beyliği Danişmentlilere yardım etmiş ve binlerce şehit verilmiştir. Çankırı tekrar Türklerin eline geçmiştir. Dokurcunlu olduğu kuvvetle muhtemel 38 yaşındaki Keremali bu savaş sonrasında şehit düşenler arasında yer almıştır. Şu anda isminin verildiği ve şehit düştüğü yer olan Keremali zirvesinde türbesi bulunmaktadır.

ABONE OL
Mayıs 28, 2024 05:21
Sakarya’da Gezilecek Yerler – Sakarya’da Gezilecek Yerler Listesi – Akyazı Gezilecek Yaylalarımız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gezilecek Yaylalarımız

Birbirinden eşsiz güzellikte yemyeşil dokusu tertemiz havasıyla Yaylalarımız
Akyazı’nın en yüksek tepesi 1541 Rakımlı Keremali zirvesidir. Zirve ismini dağın zirvesinde bulunan Keremali türbesinden almaktadır.
Akyazılı tarihçi İhsan Uzungüngör’den aktarımla;
Akyazı, Taraklı Geyve ve Hendek ilçeleri ile birlikte 1095 yılında Göynük’te kurulan Umurhan beyliğine bağlıydı. Kurucusu Alparslan’ın komutanlarından Umur Gazi’dir. 1135 yılında Çankırı’nın Bizans’tan alınıp tekrar Türklerin eline geçmesi için yapılan savaşlar Sakarya Nehri’nin doğusuna kadar devam etmiştir. Bizans’a karşı kazanılan bu savaşlarda Umurhan beyliği Danişmentlilere yardım etmiş ve binlerce şehit verilmiştir. Çankırı tekrar Türklerin eline geçmiştir. Dokurcunlu olduğu kuvvetle muhtemel 38 yaşındaki Keremali bu savaş sonrasında şehit düşenler arasında yer almıştır. Şu anda isminin verildiği ve şehit düştüğü yer olan Keremali zirvesinde türbesi bulunmaktadır.

 

Birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan Keremali Tepesi bir nevi seyir terası gibidir. İlçe merkezine 20km Hendek’e ise 27 km uzaklıktadır.  Keremali Zirvesine ulaşmak için toplu ulaşım aracı bulunmamaktadır. Zirveye ulaşmak için kendi özel araçlarınızla Akyazı ilçe merkezinden başlayarak sırasıyla Pazarköy ve Güzlek mahallelerinden geçerek Keremali yön tabelasını takip edip kolaylıkla zirveye ulaşabilirsiniz.

Yeşilin her tonun bulunduğu Keremali zirve yolunda çok çeşitli bitki ve ağaç türlerine rastlanmaktadır.Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçiler için muhteşem güzellikler sunan Keremali’de Doğa yürüyüşleri, bisiklet, fotoğrafçılık, motorcross, off-road gibi doğa sporları ve zirve boyunca bulunan yaylalarda kamp, piknik yapma gibi çok sayıda aktiviteye olanak bulabilirsiniz.
Keremali zirvesine olan yolculuğunuzun araçla olan kısmını zirvenin hemen aşağısında bulunan muhteşem bir gölevardığınızda tamamlamış olacaksınız.  Buradan zirveye 15 dakikalık kısa bir yürüyüş ile koca tepenin ismini kendisinden aldığı Keremali Türbesinevaracaksınız.
Zirveden çıplak gözle bakıldığında Sakarya’nın hemen hemen birçok ilçesi görülmektedir. Batı tarafına baktığımızda Akyazı, Karapürçek, Sakarya (merkez ilçeler) Sapanca gölü ve Kartepe çok rahat bir şekilde görülmekte, doğu tarafına baktığımızda Hendek ve Düzce aynı şekilde görülmektedir.
Keremali Yaylası, Zirvesi ve gölü her yıl sayısız yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Sakarya’ya ziyaretiniz sırasında mutlaka uğramanız gereken duraklardan biri olan yayla, Karadeniz’in bol bol nefes alacağınız, oksijen dolu durakları arasında yer almaktadır.
Harita Koordinatları : 40.646134,  30.746849

ACELLE YAYLASI
Akyazı İlçesinin 35-40 km. güneyinde 1200 metre rakımında yer almaktadır. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda mevcuttur. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur.
Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde Orman yangınlarına müdahale amaçlı gölet bulunmaktadır. Derede sazan türü pullu balıklar, kurbağa ve su kertenkeleleri mevcuttur.
Yaylada her yıl temmuz ayının son haftası, genellikle 25-26-27 Temmuz tarihlerinde şenlikler düzenlenir. Dışardan gelenlerin için kamp yapma olanağı bulunmaktadır, sürekli ikamet edenlerin ahşap evleri mevcuttur. Bunun dışında şenlik boyunca 200-250 civarında çadır kurulmaktadır.
Acelle Yaylası’na ulaşım stabilize yoldan her tür kara taşıtı ile yapılabilmektedir.
Yaylaya üç değişik güzergâhtan ulaşılabilmektedir. Birinci yol Beldibi-Boztepe-Çatalkaya üzerinden gider. İkinci yol Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak – Hasyatak köyleri üzerinden çalışır. Üçüncü yol ise Taşburun – Ballıkaya -Taşyatak – Yanık yaylası güzergâhıdır. Bu yolların üçünün de az bir kısmı asfalttır. İlçe merkezinden yaylaya ulaşma süresi yaklaşık olarak 60 dakikadır.
Harita Koordinatları : 40.517564, 30.624995

SULTANPINAR YAYLASI

Adapazarı Akyazı üzerinden ulaştığımız bir yayladır. Yayla sakinlerini Karadeniz’ den göçen insanlar oluşturmaktadır. 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır. Çevresinde de bolca bulunan yaylalarla birlikte bir plato görünümü bulunmaktadır. Yaylanın alt sınırlarında karışık orman üst sınırlarda ise Köknar ormanı bulunmaktadır. Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alana kurulmuş olup oldukça yeşil, huzur verici bir ortam sunmaktadır.

19. yüzyıl ortalarında bir Osmanlı padişahı tarafından, donanmanın kayın kerestesi ihtiyacını karşılayabilmek için kurdurduğu bir yerleşimdir. Yaylaya çıkarken geçmişin görkemli ormanından arta kalan ulu kayın ve gürgen ağaçları göze çarpar. Yaylada Olukbaşı Et-Mangal Tesisleri ve Sultanpınar Yayla Pansiyon faaliyet göstermekte olup, yayla evleri mevcuttur.  Yayladaki yürüyüş uzun olmasına rağmen herkesin katılabileceği bir trekking parkuru mevcuttur. Yaylalar arasındaki yürüyüş ortalama 4 saat civarında sürmektedir.

Yaz aylarında Akyazı’dan gün içerisinde kalkan Boztepe Mahallesi araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Dokurcun yolu üzerinde olup Akyazı’ya 45 km. mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi Köyü karşısından sağa dönerek Boztepe Köyü yoluna ulaşılır. Boztepe üzerinden Güzlek Yaylası, Sultanpınarı Yaylası, Yörükyeri Yaylası, Çiçekli Yaylası ve Acelle Yaylası’na, Acelle üzerinden de Yanık Yaylası’na gidilir. Şerefiye ve Beldibi köyleri arası 1 km. mesafededir. Beldibi-Sultanpınar Yaylası arası ise 16 km.dir.
Harita Koordinatları:  40.506801, 30.668064
DAVLUMBAZ YAYLASI
Davlumbaz Yaylası, Sülüklü Göl’ün batısında yer alır. Bütün dikkatler Sülüklü Göl’e çevrilmesine rağmen yayla Sakarya’nın en güzel yerlerinden biridir. Yöre halkı tarafından Davlumbaz olarak isimlendirilen bu eşsiz güzellikteki yayla, literatürde “Zirve” anlamına gelen ve Gürcüce olduğu sanılan Davlumbaz olarak bilinmektedir. Akyazı’ya bağlı Dokurcundan 10 km. Uzaklıkta, yaklaşık 1300 metre yükseklikteki yaylada alabildiğine geniş piknik alanları bulunmaktadır. Sülüklü Göl’ün büyüleyici güzelliği kuşbakışı olarak en iyi buradan görülür. Çoğunluğu kayın, çam, köknar ve meşe ağaçlarının oluşturduğu ormanlarla çevrilidir. Yanınızda mutlaka fotoğraf makinesi ya da video kamera bulundurun. Aksi takdirde, eşsiz güzelliği görmek için tekrar gelmeniz gerekebilir.
Düz, hafif ve dikey eğilimli yeşil alanların bulunduğu, piknik yapmakla birlikte doğa yürüyüşü (trekking) için eşsiz bir yerdir. Gün boyu yürüyüş yapılsa bile yorgunluk hissetmezsiniz. Yaylanın en önemli özelliği çeşitli yerlerinde içme suyu olarak kullanılan çeşmelerin bulunmasıdır. Yaylaya gelir gelmez, bol oksijenin yanında kekik kokularını da hissedersiniz. Çünkü her tarafı kekikle doludur. Kekik toplamayı da ihmal etmeyin. Buraya gelirken mutlaka spor giyinmelisiniz. Ayrıca hava şartları ne olursa olsun, yanınıza kalın giysi almayı unutmayınız. Yaylada, yayla evleri bulunmaktadır. Sütçülük ve besicilik için hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yolu stabilize olmakla birlikte oldukça güzeldir. Her türlü vasıta ile rahatlıkla çıkılabilir. Yaylada, her yıl Temmuz ayının ilk Pazar günü şenlikler yapılmaktadır. Yöresel halk oyunlarının ve yöresel sanatçıların müzik ziyafeti verdiği şenlikte yöresel yemeklerin eşsiz lezzetini de tadabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Haydarlara 10 dakika, Dokurcuna 30 dakikalık mesafede olan yaylaya Dokurcundan güney istikametinde gidilerek Haydarlar Köyü üzerinden de ulaşılabilir. Şehir Merkezine uzaklığı 70 km’dir.
Harita Koordinatları :  40.506801, 30.668064
ÇİĞDEM YAYLASI
Yapısıyla ilgi çeken evlerin bulunduğu yaylanın; “topukotu” olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile planlı bir çevrede oldukça hoş bir manzarası vardır. Yaylada her yıl temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yaylada yetişen sebze, meyveler ve hayvancılık tanıtılmakta, çeşitli eğlenceler yer almaktadır. Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylasından biri olarak seçilmiştir.
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Akyazı ve Hendek ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Dokurcun ve Çiğdem Yaylası arası 18 km.dir.
Harita Koordinatları :  40.648941, 30.852509
SULUCUOVA YAYLASI
Akyazı’nın 1000 mt. Yüksekliğindeki ender güzellikteki yaylalarımızdan bir tanesi olup, doğal bitki örtüsüne sahiptir. Yaylada yerli halkın yaz-kış oturduğu yayla evleri de mevcuttur. Şehir Merkezine uzaklığı 50 Km. olup, Beldibine 22 km. mesafededir.
Harita Koordinatları :  40.503640, 30.729958
KÜÇÜK ve BÜYÜK KARAPINAR YAYLALARI
Doğal güzelliği ve el değmemiş yapısıyla Akyazı’nın nadide yaylarından olan Karapınar yayları küçük ve büyük Karapınar adıyla iki yayladan oluşmaktadır. Güvençler ve Yörükyeri mahalleleri üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Harita Koordinatları
Büyük Karapınar      40.494060, 30.745279
Küçük Karapınar      40.510146, 30.767268
ÇİÇEKLİ YAYLASI
Dokurcun yolu üzerinde bulunan 1200 metre rakımlı Çiçekli Yaylası, Denderiz’den 30 dakika mesafededir. Sultanpınarı Yaylası’ndan doğu istikametine ilerleyip, Yörükyeri Yaylası üzerinden de ulaşılabilir. Yaylada yayla evleri mevcuttur.
Harita Koordinatları  : 40°30’24.3″N 30°48’07.3″E
TURNALIK YAYLASI
Çiğdem Yaylası harika bir Manzaraya Sahiptir. Dokurcun’a 40 dakikalık mesafededir.
GÜZLEK YAYLASI
Her yıl mayıs ayında çevre köylerden yaylaya gelen yaylaklar burada bulunan yayla evlerinde kasım ayına kadar kalmakta, bu süre içinde yaban çileği toplayıp satmakta ve hayvancılık yapmaktadırlar. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Dokurcun yolu üzerinde ve Akyazı’ya 45 km mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi Köyü karşısından sağa dönerek Boztepe Köyü yoluna ulaşılır.
Harita Koordinatları :40°32’13.9″N 30°40’46.9″E
YANIK  YAYLASI
İlimizin en büyük yaylarından biridir. Sulak bitki örtüsüne sahiptir. Doğa yürüyüşleri ve dağcılık faaliyetleri için uygundur. Acelle Yaylasından 15-20 dakika mesafede olup, yayla evleri mevcuttur. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Acelle Yaylasından 15-20 dakika mesafededir.
Harita Koordinatları :40°31’36.2″N 30°33’58.0″E

sakarya’da gezilecek yerler kışın

maşukiye sakarya’da gezilecek yerler
Sakarya Merkez gezilecek Yerler
sakarya’da gezilecek yerler doğa
sakarya’da sevgiliyle gezilecek yerler
sakarya’da gezilecek yerler onedio
adapazarı’nda gezilecek yerler
kocaeli’de gezilecek yerler

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.