Panik atak kişinin zamanında yaşadığı travmalar, korkular, endişeler ve bu durumların baskılanması sonucunda artık kişinin bilinçaltında daha fazla duramayıp gün yüzüne çıkan, kişinin günlük hayatını etkileyici derecede olabilen psikoloji bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Panik atak durumlarında kişi bayılacağını, öleceğini ya da delireceğini düşünse de panik atak bu tür durumlara sebebiyet vermemektedir.
Nefes darlığı, bulantı, çarpıntı, nefes kesilmesi, baş dönmesi, kişinin bayılacak, çıldıracak ya da ölecek gibi hissetmesi, uyuşma, üşüme, ateş basması gibi panik atak belirtileri olarak görülmektedir.
Genetik durumlar, kişinin karakter olarak yapısı, kişinin hayatında yaşadığı ağır duygusal travmalar ya da birisinin kaybedilmesi, cinsel saldırı yaşama, çocukken istismar, bağımlılık yapıcı maddeler kullanımı, antidepresanlar, anatomik bozukluklar veya boşanma gibi durumlar panik atak nedenlerinden sayılabilmektedir.
Psikoterapi, egzersizler, solunum egzersizleri, hipnoz gibi tedaviler Panik atak hastalığının iyileşmesinde büyük rol oynamakla beraber bu hastalığın tamamen iyileşme durumu kimi hastalarda tamamen görülürken kimi hastalarda ise daha sonra tekrar etmektedir
Panik atak belirtileri arasında kişinin ölecek, çıldıracak, bayılacak gibi olması, uyuşma, üşüme, baş dönmesi, nefes alamama gibi durumlar görülmektedir
Panik atak kişinin hayatında yaşadığı can sıkıcı ya da tramvay yaratıcı durumların bir süre sonra bilinçaltından çıkarak fiziksel ve psikolojik olarak verdiği tepkilerdir
Panik atak ve anksiyete aslında birbirlerine çok benzer rahatsızlıklar olsalar da, panik atak sinir sistemini ve vücudu etkileyebilirken anksiyete yalnızca sürekli bir biçimde endişe halinde olma durumu olarak bilinmektedir.
Panik atak atakları sırasında daha önceden belirtilen durumların 4 veya daha fazlası aynı anda görülmekte, yaklaşık 20 dakika sürebilmekte hatta bazı vakalarda 1 saate kadar sürdüğü gözlemlenebilmektedir.
Panik atak rahatsızlığı ile psikiyatri ya da psikoloji bölümleri ilgilenmektedir.
Panik atak durumlarında vücut kendini saldırı altında hissedip sıktığı için bu durumlarda baş ağrısı görülebilmektedir
Panik atak başlangıcında kişi önce nefes almakta güçlük çektiğini, terlediğini, çarpıntı yaşadığını hissedip tuvalete gitme ihtiyacı duymaktadır.
Panik atak hastalığının, bu hastalığı yaşayan kişilerin %30’unda cinsel isteksizlik problemi de yaşadığı görülmüştür.
Panik atak geçiren hastaların nefes nefese kaldığı için daha çabuk yorulabilmesi olası iken bu durumun daha detaylı incelenmesi açısından kalp uzmanları ile görüşmesi de daha iyi olacaktır.
Panik atak hastalarının atak sırasında çıldıracak gibi hissetmeleri normal olarak karşılanmakta fakat kişiler panik ataktan dolayı çıldırmamakta, delirmemekte ya da ölmemektedir.
Panik atak çarpıntıları 15-20 dakika arasında sürmekte fakat bazı hastalarda 1 saati dahi bulabilmektedir.
Panik atak yaşayan hastaların egzersiz yapmaları, kendilerini rahatlatıcı aktivitelerde bulunmaları, kafeini azaltmaları ve mutlu olacağı durumlarla ilgilenmeleri kişilere iyi gelmektedir.
Panik atak rahatsızlığı geçirip kısmen düzeler kişilere %25, düzelmeyen kişilere ise %50 oran verildiği bilinmektedir.
Panik atak hastalarının bol bol rahatlatıcı egzersiz yapmaları, sağlıklı beslenmeleri ve kafeinli ya da bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durmaları gerekmektedir.
Panik atak hastalığının genler ile taşındığı bilinmektedir.
Panik atak en fazla 1 saat sürmekte olup, devamında yaşanan durumlar anksiyete bozukluğunun getirisi olan endişe hali olarak bilinmektedir.
Panik atak hastaları bu durumun yalnızca kendilerinde olduklarını zannetseler de, bu konuda tedavi gören ünlüler arasında Johnny Depp, John Steinbeck, Sigmund Freud, Prenses Diana, Nicole Kidman, Kate Moss, Michael Jackson gibi ünlüler de yer almaktadır.
Panik atak geçiren kişiler etrafında bulunan nesneleri sesli bir biçimde saymalı, ol bilek ve parmakları oynatmalı ve ayağa kalkıp dik durmanız gerekmektedir.
Yanımızda birisi panik atak geçiriyor ise etrafında bulunan eşyaları sesli olarak saymasını, parmak, bilek ve kollarını oynatmasını ve ayağa kalkıp dik durmasını istemeliyiz.
Panik atak kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak her gün de yaşanabilmekte ya da yaşanan atağın süresi uzayabilmektedir.
Panik atak aşırı Kafein tüketimi, yaşanan travmatik olaylar, boşanmalar, sevilen birinin kaybı ve hızlı nefes alıp verme gibi durumlar ile tetiklenmektedir.
GÜNDEM
4 gün önceAKYAZI
8 gün önceAKYAZI
8 gün önceAKYAZI
8 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
17 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.