pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,3027 0.09%
EURO 34,7379 -0.18%
ALTIN 2.407,00-0,08
BITCOIN 2059538-0,48%
Sakarya
19°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
İklim Değişikliği İlerleme Durumu Nedir, Neden Doodle oldu? Dünya Günü Google’da unutulmadı
50 okunma

İklim Değişikliği İlerleme Durumu Nedir, Neden Doodle oldu? Dünya Günü Google’da unutulmadı

ABONE OL
Nisan 22, 2024 06:00
İklim Değişikliği İlerleme Durumu Nedir, Neden Doodle oldu? Dünya Günü Google’da unutulmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İklim Eyleminin Durumu 2023, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için sektörler arasındaki İklim Değişikliği İlerleme Durumu açığının nasıl kapatılacağına dair dünyanın en kapsamlı yol haritasını sunuyor. 1,5°C uyumlu hedeflere yönelik son ilerlemenin gereken hızda ve ölçekte gerçekleşmediğini ortaya koyuyor ve sera gazı emisyonlarını azaltmak, karbon azaltımını artırmak ve iklim finansmanını artırmak için bu on yılda eylemin acilen hızlandırılması gereken yerleri vurguluyor.

Küresel Durum Değerlendirmesi’nin son aşaması öncesinde yayınlanan İklim Eyleminin Durumu 2023 , biyolojik çeşitliliğe ve gıda güvenliğine verilen zararları en aza indirirken, giderek daha tehlikeli ve geri döndürülemez iklim etkilerinden kaçınmak için dünyanın izleyebileceği bir yol haritası sunuyor. Paris Anlaşması’nın 1,5°C sıcaklık sınırını, küresel sera gazı emisyonlarının kabaca %85’ini oluşturan sektörler (enerji, binalar, sanayi, ulaşım, ormanlar ve arazi, gıda ve tarım) ve ayrıca enerji, enerji ve tarıma odaklanan sektörler genelinde 2030 ve 2050 hedeflerine çeviriyor. teknolojik karbon giderme ve iklim finansmanının yaygınlaştırılması. Rapor daha sonra kolektif küresel ilerlemeyi değerlendiriyor ve ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için bu on yılda acilen eyleme geçilmesi gereken yerleri vurguluyor.

İklim Eyleminin Durumu 2023, ısınmayı 1,5°C ile sınırlamaya yönelik küresel çabaların genel olarak başarısız olduğunu ve elektrikli binek otomobil satışları hariç her göstergede son zamanlarda kaydedilen ilerlemenin, iklim değişikliği sorununu ele almak için gereken hız ve ölçeğin önemli ölçüde gerisinde kaldığını ortaya koyuyor. iklim krizi.

Önemli bulgular

Bu yılki İklim Eyleminin Durumu, iklim eylemindeki küresel açığın kapatılmasında kaydedilen ilerlemenin ne yazık ki yetersiz kaldığını ortaya koyuyor – değerlendirilen 42 göstergeden 41’i 2030 hedeflerine ulaşma yolunda değil. Bu göstergelerin yarısından fazlasındaki ilerleme yolundan oldukça uzakta, öyle ki, son dönemdeki çabaların bu on yılda en az iki kat hızlanması gerekiyor. Daha da kötüsü, altı gösterge daha tamamen yanlış yöne gidiyor.

Bu geride kalanlar grubu içinde, fosil yakıtlara yönelik kamu finansmanını sona erdirme, ormansızlaşmayı önemli ölçüde azaltma ve karbon fiyatlandırma sistemlerini genişletme çabaları, son eğilimlere kıyasla tek bir yıl içinde ilerleme açısından en önemli gerilemeleri yaşadı. Örneğin 2021’de fosil yakıtlara yönelik kamu finansmanı keskin bir şekilde arttı; özellikle hükümet sübvansiyonları 2020’ye kıyasla neredeyse iki katına çıkarak neredeyse on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Ve 2022’de dünya çapında ormansızlaşma hafif bir artışla 5,8 milyon hektara (Mha) yükseldi ve tek bir yılda Hırvatistan’ın büyüklüğünden daha büyük bir orman alanı kaybedildi.

Ancak bu kadar kötü haberlerin ortasında, bazı parlak noktalar hızlı değişim olasılığının altını çiziyor. Geçtiğimiz beş yılda elektrikli araçların binek otomobil satışlarındaki payı yıllık ortalama %65 oranında katlanarak arttı; 2018’deki satışların %1,6’sından 2022’deki satışların %10’una yükseldi. Bu raporda ilk kez bu raporda Böyle bir ilerleme, bu göstergenin 2030 yılına doğru ilerlemesini sağlıyor.

Küresel çabalar, diğer altı gösterge için umut verici ama yine de yetersiz bir tempoyla doğru yönde ilerliyor ve doğru destekle bazı göstergelerde yakın zamanda katlanarak artan değişimler yaşanabilir. Doğru yönde ilerleyen tüm göstergeler arasında, zorunlu kurumsal iklim riski bildiriminin artırılmasına, elektrikli kamyon satışlarına ve binek araç filosunda elektrikli araçların payına odaklananlar, son trendlere göre tek bir yılda en önemli kazanımları gördü. 

Yine de 2030’a doğru ilerlemek için tüm sektörlerde muazzam bir çaba sarf edilmesi gerekecek. Örneğin dünyanın şunları yapması gerekiyor:

  • Güneş ve rüzgar enerjisindeki büyümeyi önemli ölçüde artırın. Bu iki teknolojinin elektrik üretimindeki payı son yıllarda yıllık ortalama yüzde 14 arttı, ancak 2030’a doğru ilerlemek için bu oranın yüzde 24’e ulaşması gerekiyor.
  • Elektrik üretiminde kömürün mevcut oranlardan yedi kat daha hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması. Bu, 2030 yılına kadar her yıl yaklaşık 240 ortalama büyüklükteki kömür yakıtlı enerji santralinin kullanımdan kaldırılmasına eşdeğerdir. Ancak kömür yakıtlı enerji üretiminin devam etmesi, önümüzdeki yıllarda kapatılması gereken santral sayısını artıracaktır.
  • Hızlı toplu taşıma altyapısının kapsamını altı kat daha hızlı genişletin. Bu, bu on yıl boyunca her yıl New York City’nin metro rayları, otobüs şeritleri ve hafif raylı sistemlerden oluşan ağının kabaca üç katı büyüklüğünde toplu taşıma sistemlerinin inşa edilmesine eşdeğerdir.
  • Yıllık ormansızlaşma oranının (2022’de dakikada 15 futbol sahasının ormansızlaşmasına eşdeğer) bu on yılda dört kat daha hızlı azaltılması gerekiyor.
  • 2030 yılına kadar yüksek tüketimli bölgelerde (Amerika, Avrupa ve Okyanusya) kişi başına düşen inek, keçi ve koyun eti tüketimini haftada yaklaşık iki porsiyona veya daha azına düşürerek daha sağlıklı, daha sürdürülebilir beslenmeye sekiz kat daha hızlı geçiş yapın. Özellikle tüketimdeki ılımlı artışların beslenmeyi artırabileceği düşük gelirli ülkelerde, halihazırda bu hedef düzeyin altında tüketen nüfuslar için tüketimin azaltılmasını gerektirmemektedir.

Sistem Değişimi Laboratuvarı kapsamında yayınlanan bu rapor, Bezos Dünya Fonu, İklim Eylem Takipçisi (İklim Analitiği ve NewClimate Enstitüsü’nün bir projesi), ClimateWorks Vakfı, BM İklim Değişikliği Yüksek Düzey Şampiyonları ve Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün ortak çabasıdır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.