1. Haberler
  2. Akyazı
  3. Eris Varyantı (Eris Virüs) Nedir, Nasıl Belirti Gösterir?

Eris Varyantı (Eris Virüs) Nedir, Nasıl Belirti Gösterir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Omicron, daha önce gelenlerin çoğundan daha bulaşıcı ve mevcut bağışıklıktan kaçma yeteneğine sahip görünen başka bir alt varyant ortaya çıkardı. Küresel olarak, Yunan çekişme ve anlaşmazlık tanrıçasından sonra “Eris” olarak adlandırılan EG.5 varyantının yaygınlığı istikrarlı bir şekilde artıyor, ancak şu anda daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair bir işaret yok.

“EG.5, artan yaygınlık, büyüme avantajı ve bağışıklıktan kaçış özellikleri gösterse de, bugüne kadar hastalık şiddetinde bildirilen herhangi bir değişiklik olmamıştır.”

EG.5, kuzey yarımkürede bir COVID-19 vakası dalgasını tetikleyen – bazen “Kraken” varyantı olarak anılan – XBB.1.5 ile aynı mutasyonların çoğunu içeren Omicron COVID-19 varyantının başka bir biçimidir. 2022 kışında. Önemli bir fark, EG.5’in virüsün yüzeyinde bulunan başak proteininde ek bir F456L amino asit mutasyonu taşımasıdır. Ön kanıtlar, birisi daha önce Omicron’un dolaşımdaki XBB formlarından biri ile enfekte olmuş olsa bile, bunun EG.5’in vücut sıvılarındaki antikorlar tarafından nötralizasyondan kaçınmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, etkileri bilinmeyen Q52H adlı bir spike protein mutasyonuna sahiptir.

Moleküler Tıp Profesörü ve Kaliforniya, La Jolla’daki Scripps Çeviri Bilimi Enstitüsü yöneticisi Eric Topol’a göre, EG.5’in COVID-19 enfeksiyonlarını tedavi etmek için monoklonal antikorların yaygın kullanımı nedeniyle ortaya çıkmış olması muhtemeldir. Etkili olmalarına rağmen, bu ilaçlar istemeden değişen özelliklere sahip virüslerin gelişmesine neden olabilir, çünkü ek mutasyonlar taşıyan virüslerin hayatta kalma ve diğer insanlara bulaşma olasılığı daha yüksektir.

Şubat 2023’ten beri dolaşımda.

EG.5 ilk olarak 17 Şubat 2023’te rapor edildi ve 19 Temmuz 2023’te, davranış biçimini etkilediğinden şüphelenilen genetik değişikliklerin olduğu ve daha hızlı yayıldığına dair erken sinyallerin olduğu bir “izleme altındaki varyant” olarak belirlendi. 7 Ağustos 2023 itibarıyla Asya, Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa’da 51 ülkede EG.5 tespit edilmiştir, ancak sürveyanstaki bölgesel farklılıklar başka yerlerde de dolaşımda olduğu anlamına gelebilir.

23 Temmuz 2023 tarihinde sona eren haftada, EG.5’in küresel yaygınlığı %17,4 idi. DSÖ, “Bu, EG.5’in küresel yaygınlığının %7,6 olduğu dört hafta önce bildirilen verilere göre kayda değer bir artış” dedi.

DSÖ şimdi EG.5’i bir “ilgi varyantına” yükseltti

EG.5, 9 Ağustos 2023’te, hastalığın şiddeti, bulaşabilirlik veya antikor kaçakçılığı gibi özellikleri etkilediği tahmin edilen veya bilinen genetik değişiklikleri içeren bir ilgilenilen varyanta (VOI) yükseltildi. VOI’lerin ayrıca dolaşımdaki diğer varyantlara göre bir büyüme avantajına sahip olması gerekir birden fazla DSÖ bölgesinde, zaman içinde artan yaygınlık ve artan sayıda vaka olduğuna dair kanıtlar veya küresel halk sağlığı için gelişmekte olan bir risk oluşturduğunu öne süren başka kanıtlar.

Bununla birlikte, mevcut kanıtlara dayanarak, DSÖ, EG.5’in ortaya koyduğu küresel halk sağlığı riskinin, XBB.1.16 (Arcturus lakaplı) ve şu anda dolaşımda olan diğer VOI’lerle ilişkili riskle uyumlu olarak düşük olduğunu değerlendirmiştir.

DSÖ, “EG.5 artan yaygınlık, büyüme avantajı ve bağışıklıktan kaçış özellikleri gösterse de, bugüne kadar hastalık şiddetinde bildirilen herhangi bir değişiklik olmamıştır” dedi. Kore Cumhuriyeti, bunların EG.5 ile ilişkili olması gerekmez.

DSÖ’nün tavsiyelerine olan güveni şu anda daha düşük çünkü COVID-19 ile ilgili raporlama kalitesi son aylarda – özellikle hastalığın ciddiyeti ve hastaneye yatışlar açısından – önemli ölçüde düştü. Bu, bir varyantın ciddiyeti artarsa, onu tespit etmenin ve ona tepki vermenin biraz daha uzun sürebileceği anlamına gelebilir. Bununla birlikte, EG.5’in önceki Omicron sürümlerinden biraz daha şiddetli olduğu ortaya çıksa bile, bunlar o kadar uzun süredir dolaşımda ki, çoğu insanın önceden var olan bir bağışıklığı olması muhtemeldir.

Halk sağlığı riski ‘düşük’ olsa da, yeniden enfeksiyon olasılığı yüksektir

EG.5’in antikorlarla nötralizasyondan kaçınma yeteneği, daha önce COVID-19’a karşı aşılanmış ve/veya Omicron varyantının önceki sürümleriyle enfekte olmuş olsalar bile, insanların bu hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Nötralize edici antikorlar, virüslere bağlanan ve hücrelerimizin içine girip çoğalmaya başlamadan önce onları yok eden moleküllerdir – bu nedenle enfeksiyona karşı önemli bir erken savunma hattıdırlar. Bununla birlikte, Omicron ve/veya diğer SARS-CoV-2 varyantlarına önceden maruz kalma, T hücreleri de dahil olmak üzere diğer bağışıklık savunma biçimlerinin virüs bulaşmış hücreleri tanıyıp yok ederek ciddi enfeksiyonu daha az olası hale getirmesini oldukça olası kılar. Buna rağmen, Uzun COVID riski devam etmektedir, bu nedenle mümkünse enfeksiyondan kaçınmaya çalışmak önemlidir.

COVID-19 aşılarının ciddi hastalıklara karşı koruma sağlama olasılığı hala yüksek

EG.5’in antikor nötralizasyonundan kısmen kaçınma yeteneği, aynı zamanda COVID-19 aşılarının insanları enfeksiyona karşı koruma olasılığının, Alpha veya Delta gibi önceki SARS-CoV-2 varyantlarına göre daha düşük olduğu anlamına gelir. Aşılamadan sonraki aylarda antikor seviyelerinin de azaldığı bilinmektedir. Bununla birlikte, COVID-19’a karşı tam olarak aşılanmışsanız, vücudunuzun bağışıklık hücreleri, EG.5’e karşı, aşılanmamış olmanıza göre daha hızlı ve daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturacak ve bu da ciddi hastalık, hastaneye yatış veya ölüm olasılığını çok daha az hale getirecektir. Takviye aşılar ayrıca antikor seviyenizi yükseltecek ve sizi enfeksiyona karşı daha az duyarlı hale getirecektir, bu nedenle aşı olmaya uygunsanız, bu teklifi kabul etmeniz önemlidir – özellikle de hastalığınız nedeniyle şiddetli COVID-19’a karşı daha duyarlıysanız. yaş veya altta yatan diğer sağlık koşulları.

Önümüzdeki aylarda kullanıma sunulması beklenen güncellenmiş COVID-19 güçlendiricileri, özellikle EG.5’i hedeflemeyecektir, ancak XBB.1.5’e dayanmaktadır. EG.5’e olan benzerliği, ona karşı hala iyi bir koruma sunabilecekleri anlamına gelir.

Eris Varyantının Belirtileri Nelerdir?Burun akıntısı,

  • Burun tıkanıklığı,
  • Baş ağrıları,
  • Yorgunluk,
  • Hapşırma,
  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Koku alma duyusunda değişiklikler bulunmaktadır.

Eris Varyantı (Eris Virüs) Nedir, Nasıl Belirti Gösterir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Altındere Haber Son Dakika Sakarya Akyazı Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin