Sayısal üniversite bölümleri milyonlarca genç için iyi bir iş ve mutlu bir gelecek sağlar. Türkiye’de en prestijli ve saygın mesleklerin büyük bir kısmı sayısal bölümlerdendir. Matematik zekası yüksek olan öğrenciler doğru tercihle dolgun maaş, iyi iş imkanları ve rahat bir yaşama sahip olabilir. En iyi sayısal üniversite bölümleri genellikle yüksek puanlar istemektedir. Ancak sağlam temeli olan bir gelecek için binlerce öğrenci bu puanlara erişiyor. Siz de güzel ve mutlu bir gelecek için en iyi sayısal üniversite bölümleri arasından tercih yapabilirsiniz.
En İyi Sayısal Üniversite Bölümleri
Sayısal bölümlerin birçoğu sağladığı iş imkanları ile eşit ağırlık ve sözel alanlarının önüne geçiyor. Aynı zamanda en iyi sayısal üniversite bölümleri de kendi alanına göre daha iyi iş fırsatı sağlamaktadır. Sayısal puan türü diğer ismiyle MF puan türündeki bölümler matematik, biyoloji, fizik ve kimya gibi farklı alanlara yöneliktir. Aynı zamanda sözel ağırlıklı sayısal üniversite bölümleri de bulunur. Aşağıda en iyi sayısal üniversite bölümleri ve detaylarını inceleyebilirsiniz.
Tıp
En iyi sayısal bölümler arasında ilk sıralamalar arasında tıp bulunuyor. Tıp fakültesinde öğrenim gören öğrenciler enfeksiyon, göğüs, kulak-burun-boğaz hastalıkları; kardiyoloji, çocuk psikiyatrisi, üroloji, dermatoloji, radyoloji, cerrah, göz vb. bölümleri arasından uzmanlık dalı seçer. Dünyanın her yerinde iş imkanı bulunması ve tıp okuyanların işsizlik oranının çok düşük olması ile en avantajı bölümler arasında bulunur. Öğrenciler, altı yıl boyunca teorik, klinik ve uygulamalı eğitimlerle desteklenir. Öğrenciler, tıp fakültesi seçebilmek için ilk 50 binde olmalıdır.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği, yıllardır öğrencilerin ve işverenlerin en gözde meslekleri arasında bulunuyor. İş olanaklarının fazla olması ve teknolojiye ilgi duyan kişiler için son derece donanımlı bir eğitim sunması ile her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir. Bilgisayar mühendisi, bilgisayara ait her donanım hakkında bilgi sahibidir. Dolayısıyla bilgisayar, yazılım ve teknolojinin olduğu her şirkette kolayca iş bulabilir. Ayrıca KPSS ile kamu kurumlarında çalışmak da mümkündür.
Diş Hekimliği
Diş Hekimliği, Tıpla birlikte en fazla tercih edilen sayısal bölümler listesinde bulunuyor. Çalışma koşullarının kısmen daha iyi olması ise en büyük etkenlerdendir. Diş Hekimleri beş yıl eğitim görür ve mezun olur. Fakülteler, üniversite hastaneleri, diş hastaneleri, özel hastaneler, klinikler, ağız ve diş sağlığı merkezi vb. birçok yerde iş olanağı vardır. Ayrıca özel klinik açarak da para kazanılabilir. Ancak bir öğrencinin Diş Hekimliği bölümünü seçmesi için ilk 80 bin arasında bulunması gerekiyor.
Pilotaj
Pilotaj bölümü son yılların en gözde alanları arasında yer alıyor. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘pilot’ olarak mezun edilir. Dünyanın her yerinden iş olanağının olması, prestij ve yüksek maaş avantajları ile en iyi sayısal bölümleri arasında bulunur. Uçak tanıtımı, iletişim, meteoroloji, havacılık hukuku, mühendisliğe dayalı fizik vb. dersleri vardır. Öğrenciler lisans eğitimi süresince teorik ve uygulamalı eğitim almaktadır. Mezun olmadan önce Sivil Havacılık Kurumu’nun düzenlediği sınavdan en az 75 puan alanlar, meslek hayatına başlayabilir.
Makine Mühendisliği
Makine mühendisleri, mekanik ekipman ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme vb. her alanında etkin rol oynar. Neredeyse her fabrikada iş olanağı bulunur. Otomotiv, iklimlendirme – havalandırma, biyomedikal, ısı, uzay vb. birçok sektörde makine mühendislerine ihtiyaç vardır. Ayrıca en az bir yabancı dil bilen makine mühendisleri, dünyanın her yerinde iş bulabilir.
Beslenme Ve Diyetetik
Son yıllarda her geçen gün daha fazla tercih edilen diğer bir bölüm Beslenme Ve Diyetetik oluyor. İnsanların sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda daha fazla bilinçlenmesiyle birlikte diyetisyenlere daha çok başvuruluyor. Beslenme ve diyetetik öğrencileri mikrobiyoloji, toplum beslenmesi, anatomi, beslenme biyokimyası vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar hastane, yemek şirketleri, yurt, fabrika, okul, kreş, huzurevi vb. her yerde iş bulabilir.
Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği, freelance çalışmak, daha kolay iş bulmak ve dolgun maaşı sayesinde en avantajlı meslekler arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda neredeyse her öğrencinin gözdesi haline geldi. Yazılım Mühendisi öğrencileri doğrusal cebir, nesneye yönelik programlama, yazılım tasarımı, istatiksel analiz, yazılım yapılandırma, bilgisayar teknolojileri vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar yazılım şirketleri, web tasarım firmaları, kamu kurumları, banka vb. birçok yerde çalışabilir.
Mimarlık
Mimarlık, kısaca mühendislik sanatı olarak tanımlanabilir. Estetiğin ve güzelliğin ön planda olduğu güvenilir ve kullanışlı yapılar mimarlar tarafından tasarlanır. Öğrenciler mimari tasarım, tarihi çevrede bina tasarımı, sanat tarihi, kentsel tasarım, modern mimarlık, imar hukuku vb. derslerde eğitim görmektedir. Mimarlar, tasarım ofisleri, yapı denetim firmaları, mimari danışmanlık şirketleri, inşaat şirketleri vb. yerlerde kolayca iş bulabilir. Dolgun maaş, iş olanağı fazlalığı ve kısmen rahat çalışma ortamı ile en iyi sayısal üniversite bölümleri arasında yer almaktadır.
Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü, en kazançlı alanlar arasında bulunur. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘Fizyoterapist’ olarak mezun edilir. Mezun olanlar hastalık, kaza veya doğuştan gelen rahatsızlık, fonksiyon bozukluğu vb. durumları bilimle tedavi eder. Fizyoterapistler özel ve devlet hastaneleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevi, protez rehabilitasyon merkezleri vb. yerlerde iş bulabilir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Elektrik Elektronik Mühendisliği, son yıllarda popülaritesini kaybetse de hala en iyi sayısal bölümler arasındaki yerini koruyor. Her iki mühendisliğin de derslerini alan bölümün iş bulma oranları daha fazladır. Elektrik elektronik mühendisleri kısaca haberleşme sistemlerini ve elektrik üreten ekipmanları inceler, test eder, bakım – onarım vb. işleri tamamlar.
Veterinerlik
Veterinerlik, canlıları seven ve onlarla ilgilenmekten hoşlanan kişiler için en iyi sayısal bölüm denilebilir. Veterinerler, hayvan biyolojisi hakkında detaylı bir eğitim alır. Bu sayede ev hayvanlarından çiftlik hayvanlarına kadar birçok canlı için bakım, tedavi, üretim vb. konularda danışılır. Veterinerlik bölümü beş yıl olup zorunlu staj uygulaması vardır. Mezun olanlar çiftliklerde, klinikte, gıda kontrol merkezlerinde, hayvan hastanelerinde ve kamu kuruluşlarında çalışabilir.
Matematik Öğretmenliği
Matematik öğretmenliği lise ve ilköğretim olmak üzere iki farklı branştadır. İlköğretim matematik öğretmenliği, lise matematik öğretmenliğine oranla daha fazla atama oranına sahiptir. Aynı zamanda her iki branşta birbirinin yerine çalışamaz. Dolayısıyla lise ve ilköğretim arasından seçim yapmanız gerekir. Matematik öğretmenleri özel ve devlet okullarında, kurslarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde çalışabilir veya birebir kurs verir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyan öğrenciler ağırlıklı olarak insan ve bitki genetiği, biyoteknoloji, gen aktarımı vb. konularda eğitim görür. Moleküler biyolojiye giriş, fizik, organik kimya, biyokimya, moleküler eğitim vb. dersleri bulunmaktadır. Mezun olan kişiler eğitim ve araştırma hastaneleri, kök hücre merkezi, tüp bebek merkezi vb. yerlerde çalışabilir.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği, son yıllarda en iyi sayısal bölümler arasına girmeyi başardı. Geleceğin meslekleri arasında bulunan bölüm, her geçen gün daha fazla rağbet görüyor. Biyomedikal mühendisleri, hastanın yaşam kalitesini arttırmak için biyoloji, tıp ve mühendislik alanlarından faydalanır. Tıbbi makineler, yapay iç organlar vb. tasarımı / üretimi için çalışmalar yapar. Öğrenciler fizyoloji, elektrik devreleri, biyosensör, biyoistatik vb. derslerde eğitim alır.
Eczacılık
Eczacılık yıllardır öğrencilerin en fazla tercih ettiği bölümlerden biridir. Bölümü okuyanlar kendi dükkanlarını açıp çalışabildiği gibi birçok şirkette de iş bulabilir. Mezun olanlar Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS)’na girerek klinik eczacı olabiliyor. Öğrenciler lisans eğitimleri boyunca Türkiye’de ilaç etkin maddeleri üretimi, eczacılık ve temel tıp bilimi, farmakognozi uygulamaları, antisens teknolojisinde inovatif yaklaşımlar vb. derslerde eğitim görür.
Çevre Mühendisliği
Doğal kaynakların verimli kullanımı, doğal yaşam alanlarının korunması, çevre kalitesinin arttırılması vb. konularda çevre mühendisleri çalışır. Çevre mühendisliği, son yılların en iyi sayısal bölümleri arasındadır. Öğrenciler, çevre kimyası, genel kimya, katı atık yönetimi, fizik, termodinamik, çevre ekolojisi vb. derslerde eğitim alır. Mezunlar başta Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kuruluşunda ve belediyede çalışabilir. Ayrıca özel sektörde de birçok iş imkanı bulunmaktadır.
Odyoloji
Odyoloji, kısaca işitme bilimi olarak tanımlanabilir. Kişilerin işitme durumları ve denge kontrollerini inceler ve tespit eder. Odyoloji bölümünü okuyan öğrenciler ‘odyolog’ olarak mezun olur. Birkaç sene öncesine kadar çok sık tercih edilmiyordu. Ancak devlet atamalarının başlamasıyla birlikte bölüme olan rağbet de yükseldi. İş ortamının rahat olması ve dolgun maaşı sayesinde en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında yer alıyor.
Gıda Mühendisliği
Gıda ihtiyacının en iyi şekilde karşılanması ve gıda kaynaklarının korunması amacıyla Gıda Mühendisleri’ne ihtiyaç duyulur. Gıda Mühendisi olan bir kişi özellikle özel sektörde çok rahat iş bulabilir. KPSS atamaları daha az yapılmakla birlikte puanları oldukça yüksektir. Öğrenciler, gıda güvenliği, analitik kimya, gıda katkı maddeleri, beslenme ilkeleri ve gıda güvenliği vb. derslerde eğitim alır.
Hemşirelik
Sağlıkla ilgili alanlar genellikle en iyi sayısal bölüm meslekleri içindedir. Hemşirelik bölümü de KPSS atamaları ve özel sektördeki iş oranıyla yıllardır favori meslekler arasında bulunuyor. Öğrenciler anatomi, hemşireliğe özel farmakoloji, hemşirelikte iletişim, klinik mikrobiyoloji vb. derslerde eğitim görmektedir. Hemşireler devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık merkezleri, klinik, cezaevi vb. birçok yerde iş bulabilir.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisleri makine, malzeme ve insanın olduğu alanlara yönelik tasarım, üretim, geliştirme vb. alanlarında çalışır. Enerji, bilgi, üretim vb. sektörlerinde çok daha fazla iş kaynağı bulunmaktadır. Öğrenciler, maliyet analizi, genel ekonomi, yönetim bilişim sistemleri, veri tabanı yönetim sistemleri vb. derslerinde eğitim verilir.
Sayısal Meslek Bölümleri
Yukarıdaki sayısal meslek bölümleri arasından seçim yapamadıysanız diğer alanlara da göz atabilirsiniz. Hayalinizdeki mesleği bulduğunuzda tercih yapmanız daha kolay olacaktır.
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Adli Bilimler
- Adli Bilişim Mühendisliği
- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
- Astronomi ve Uzay Bilimleri
- Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Biyoenformatik ve Genetik
- Biyokimya
- Biyoloji Öğretmenliği
- Dil ve Konuşma Terapisi
- Enerji Mühendisliği
- Ergoterapi
- Fen Bilgisi Öğretmenliği
- Fizik
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Gerontoloji
- Harita Mühendisliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Hidrojeoloji Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Jeofizik Mühendisliği
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine ve İmalat Mühendisliği
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Nanobilim ve Nanoteknoloji
- Nükleer Enerji Mühendisliği
- Optik ve Akustik Mühendisliği
- Orman Endüstrisi Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Perfüzyon
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Peyzaj Mimarlığı
- Raylı Sistemler Mühendisliği
- Su Bilimleri ve Mühendisliği
- Süt Teknolojisi
- Şehir ve Bölge Planlama
- Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tıp Mühendisliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uçak Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Ziraat Mühendisliği Programları
- Zootekni
Sayısal üniversite bölümleri milyonlarca genç için iyi bir iş ve mutlu bir gelecek sağlar. Türkiye’de en prestijli ve saygın mesleklerin büyük bir kısmı sayısal bölümlerdendir. Matematik zekası yüksek olan öğrenciler doğru tercihle dolgun maaş, iyi iş imkanları ve rahat bir yaşama sahip olabilir. En iyi sayısal üniversite bölümleri genellikle yüksek puanlar istemektedir. Ancak sağlam temeli olan bir gelecek için binlerce öğrenci bu puanlara erişiyor. Siz de güzel ve mutlu bir gelecek için en iyi sayısal üniversite bölümleri arasından tercih yapabilirsiniz.
En İyi Sayısal Üniversite Bölümleri
Sayısal bölümlerin birçoğu sağladığı iş imkanları ile eşit ağırlık ve sözel alanlarının önüne geçiyor. Aynı zamanda en iyi sayısal üniversite bölümleri de kendi alanına göre daha iyi iş fırsatı sağlamaktadır. Sayısal puan türü diğer ismiyle MF puan türündeki bölümler matematik, biyoloji, fizik ve kimya gibi farklı alanlara yöneliktir. Aynı zamanda sözel ağırlıklı sayısal üniversite bölümleri de bulunur. Aşağıda en iyi sayısal üniversite bölümleri ve detaylarını inceleyebilirsiniz.
Tıp
En iyi sayısal bölümler arasında ilk sıralamalar arasında tıp bulunuyor. Tıp fakültesinde öğrenim gören öğrenciler enfeksiyon, göğüs, kulak-burun-boğaz hastalıkları; kardiyoloji, çocuk psikiyatrisi, üroloji, dermatoloji, radyoloji, cerrah, göz vb. bölümleri arasından uzmanlık dalı seçer. Dünyanın her yerinde iş imkanı bulunması ve tıp okuyanların işsizlik oranının çok düşük olması ile en avantajı bölümler arasında bulunur. Öğrenciler, altı yıl boyunca teorik, klinik ve uygulamalı eğitimlerle desteklenir. Öğrenciler, tıp fakültesi seçebilmek için ilk 50 binde olmalıdır.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği, yıllardır öğrencilerin ve işverenlerin en gözde meslekleri arasında bulunuyor. İş olanaklarının fazla olması ve teknolojiye ilgi duyan kişiler için son derece donanımlı bir eğitim sunması ile her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir. Bilgisayar mühendisi, bilgisayara ait her donanım hakkında bilgi sahibidir. Dolayısıyla bilgisayar, yazılım ve teknolojinin olduğu her şirkette kolayca iş bulabilir. Ayrıca KPSS ile kamu kurumlarında çalışmak da mümkündür.
Diş Hekimliği
Diş Hekimliği, Tıpla birlikte en fazla tercih edilen sayısal bölümler listesinde bulunuyor. Çalışma koşullarının kısmen daha iyi olması ise en büyük etkenlerdendir. Diş Hekimleri beş yıl eğitim görür ve mezun olur. Fakülteler, üniversite hastaneleri, diş hastaneleri, özel hastaneler, klinikler, ağız ve diş sağlığı merkezi vb. birçok yerde iş olanağı vardır. Ayrıca özel klinik açarak da para kazanılabilir. Ancak bir öğrencinin Diş Hekimliği bölümünü seçmesi için ilk 80 bin arasında bulunması gerekiyor.
Pilotaj
Pilotaj bölümü son yılların en gözde alanları arasında yer alıyor. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘pilot’ olarak mezun edilir. Dünyanın her yerinden iş olanağının olması, prestij ve yüksek maaş avantajları ile en iyi sayısal bölümleri arasında bulunur. Uçak tanıtımı, iletişim, meteoroloji, havacılık hukuku, mühendisliğe dayalı fizik vb. dersleri vardır. Öğrenciler lisans eğitimi süresince teorik ve uygulamalı eğitim almaktadır. Mezun olmadan önce Sivil Havacılık Kurumu’nun düzenlediği sınavdan en az 75 puan alanlar, meslek hayatına başlayabilir.
Makine Mühendisliği
Makine mühendisleri, mekanik ekipman ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme vb. her alanında etkin rol oynar. Neredeyse her fabrikada iş olanağı bulunur. Otomotiv, iklimlendirme – havalandırma, biyomedikal, ısı, uzay vb. birçok sektörde makine mühendislerine ihtiyaç vardır. Ayrıca en az bir yabancı dil bilen makine mühendisleri, dünyanın her yerinde iş bulabilir.
Beslenme Ve Diyetetik
Son yıllarda her geçen gün daha fazla tercih edilen diğer bir bölüm Beslenme Ve Diyetetik oluyor. İnsanların sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda daha fazla bilinçlenmesiyle birlikte diyetisyenlere daha çok başvuruluyor. Beslenme ve diyetetik öğrencileri mikrobiyoloji, toplum beslenmesi, anatomi, beslenme biyokimyası vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar hastane, yemek şirketleri, yurt, fabrika, okul, kreş, huzurevi vb. her yerde iş bulabilir.
Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği, freelance çalışmak, daha kolay iş bulmak ve dolgun maaşı sayesinde en avantajlı meslekler arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda neredeyse her öğrencinin gözdesi haline geldi. Yazılım Mühendisi öğrencileri doğrusal cebir, nesneye yönelik programlama, yazılım tasarımı, istatiksel analiz, yazılım yapılandırma, bilgisayar teknolojileri vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar yazılım şirketleri, web tasarım firmaları, kamu kurumları, banka vb. birçok yerde çalışabilir.
Mimarlık
Mimarlık, kısaca mühendislik sanatı olarak tanımlanabilir. Estetiğin ve güzelliğin ön planda olduğu güvenilir ve kullanışlı yapılar mimarlar tarafından tasarlanır. Öğrenciler mimari tasarım, tarihi çevrede bina tasarımı, sanat tarihi, kentsel tasarım, modern mimarlık, imar hukuku vb. derslerde eğitim görmektedir. Mimarlar, tasarım ofisleri, yapı denetim firmaları, mimari danışmanlık şirketleri, inşaat şirketleri vb. yerlerde kolayca iş bulabilir. Dolgun maaş, iş olanağı fazlalığı ve kısmen rahat çalışma ortamı ile en iyi sayısal üniversite bölümleri arasında yer almaktadır.
Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü, en kazançlı alanlar arasında bulunur. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘Fizyoterapist’ olarak mezun edilir. Mezun olanlar hastalık, kaza veya doğuştan gelen rahatsızlık, fonksiyon bozukluğu vb. durumları bilimle tedavi eder. Fizyoterapistler özel ve devlet hastaneleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevi, protez rehabilitasyon merkezleri vb. yerlerde iş bulabilir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Elektrik Elektronik Mühendisliği, son yıllarda popülaritesini kaybetse de hala en iyi sayısal bölümler arasındaki yerini koruyor. Her iki mühendisliğin de derslerini alan bölümün iş bulma oranları daha fazladır. Elektrik elektronik mühendisleri kısaca haberleşme sistemlerini ve elektrik üreten ekipmanları inceler, test eder, bakım – onarım vb. işleri tamamlar.
Veterinerlik
Veterinerlik, canlıları seven ve onlarla ilgilenmekten hoşlanan kişiler için en iyi sayısal bölüm denilebilir. Veterinerler, hayvan biyolojisi hakkında detaylı bir eğitim alır. Bu sayede ev hayvanlarından çiftlik hayvanlarına kadar birçok canlı için bakım, tedavi, üretim vb. konularda danışılır. Veterinerlik bölümü beş yıl olup zorunlu staj uygulaması vardır. Mezun olanlar çiftliklerde, klinikte, gıda kontrol merkezlerinde, hayvan hastanelerinde ve kamu kuruluşlarında çalışabilir.
Matematik Öğretmenliği
Matematik öğretmenliği lise ve ilköğretim olmak üzere iki farklı branştadır. İlköğretim matematik öğretmenliği, lise matematik öğretmenliğine oranla daha fazla atama oranına sahiptir. Aynı zamanda her iki branşta birbirinin yerine çalışamaz. Dolayısıyla lise ve ilköğretim arasından seçim yapmanız gerekir. Matematik öğretmenleri özel ve devlet okullarında, kurslarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde çalışabilir veya birebir kurs verir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyan öğrenciler ağırlıklı olarak insan ve bitki genetiği, biyoteknoloji, gen aktarımı vb. konularda eğitim görür. Moleküler biyolojiye giriş, fizik, organik kimya, biyokimya, moleküler eğitim vb. dersleri bulunmaktadır. Mezun olan kişiler eğitim ve araştırma hastaneleri, kök hücre merkezi, tüp bebek merkezi vb. yerlerde çalışabilir.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği, son yıllarda en iyi sayısal bölümler arasına girmeyi başardı. Geleceğin meslekleri arasında bulunan bölüm, her geçen gün daha fazla rağbet görüyor. Biyomedikal mühendisleri, hastanın yaşam kalitesini arttırmak için biyoloji, tıp ve mühendislik alanlarından faydalanır. Tıbbi makineler, yapay iç organlar vb. tasarımı / üretimi için çalışmalar yapar. Öğrenciler fizyoloji, elektrik devreleri, biyosensör, biyoistatik vb. derslerde eğitim alır.
Eczacılık
Eczacılık yıllardır öğrencilerin en fazla tercih ettiği bölümlerden biridir. Bölümü okuyanlar kendi dükkanlarını açıp çalışabildiği gibi birçok şirkette de iş bulabilir. Mezun olanlar Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS)’na girerek klinik eczacı olabiliyor. Öğrenciler lisans eğitimleri boyunca Türkiye’de ilaç etkin maddeleri üretimi, eczacılık ve temel tıp bilimi, farmakognozi uygulamaları, antisens teknolojisinde inovatif yaklaşımlar vb. derslerde eğitim görür.
Çevre Mühendisliği
Doğal kaynakların verimli kullanımı, doğal yaşam alanlarının korunması, çevre kalitesinin arttırılması vb. konularda çevre mühendisleri çalışır. Çevre mühendisliği, son yılların en iyi sayısal bölümleri arasındadır. Öğrenciler, çevre kimyası, genel kimya, katı atık yönetimi, fizik, termodinamik, çevre ekolojisi vb. derslerde eğitim alır. Mezunlar başta Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kuruluşunda ve belediyede çalışabilir. Ayrıca özel sektörde de birçok iş imkanı bulunmaktadır.
Odyoloji
Odyoloji, kısaca işitme bilimi olarak tanımlanabilir. Kişilerin işitme durumları ve denge kontrollerini inceler ve tespit eder. Odyoloji bölümünü okuyan öğrenciler ‘odyolog’ olarak mezun olur. Birkaç sene öncesine kadar çok sık tercih edilmiyordu. Ancak devlet atamalarının başlamasıyla birlikte bölüme olan rağbet de yükseldi. İş ortamının rahat olması ve dolgun maaşı sayesinde en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında yer alıyor.
Gıda Mühendisliği
Gıda ihtiyacının en iyi şekilde karşılanması ve gıda kaynaklarının korunması amacıyla Gıda Mühendisleri’ne ihtiyaç duyulur. Gıda Mühendisi olan bir kişi özellikle özel sektörde çok rahat iş bulabilir. KPSS atamaları daha az yapılmakla birlikte puanları oldukça yüksektir. Öğrenciler, gıda güvenliği, analitik kimya, gıda katkı maddeleri, beslenme ilkeleri ve gıda güvenliği vb. derslerde eğitim alır.
Hemşirelik
Sağlıkla ilgili alanlar genellikle en iyi sayısal bölüm meslekleri içindedir. Hemşirelik bölümü de KPSS atamaları ve özel sektördeki iş oranıyla yıllardır favori meslekler arasında bulunuyor. Öğrenciler anatomi, hemşireliğe özel farmakoloji, hemşirelikte iletişim, klinik mikrobiyoloji vb. derslerde eğitim görmektedir. Hemşireler devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık merkezleri, klinik, cezaevi vb. birçok yerde iş bulabilir.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisleri makine, malzeme ve insanın olduğu alanlara yönelik tasarım, üretim, geliştirme vb. alanlarında çalışır. Enerji, bilgi, üretim vb. sektörlerinde çok daha fazla iş kaynağı bulunmaktadır. Öğrenciler, maliyet analizi, genel ekonomi, yönetim bilişim sistemleri, veri tabanı yönetim sistemleri vb. derslerinde eğitim verilir.
Sayısal Meslek Bölümleri
Yukarıdaki sayısal meslek bölümleri arasından seçim yapamadıysanız diğer alanlara da göz atabilirsiniz. Hayalinizdeki mesleği bulduğunuzda tercih yapmanız daha kolay olacaktır.
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Adli Bilimler
- Adli Bilişim Mühendisliği
- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
- Astronomi ve Uzay Bilimleri
- Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Biyoenformatik ve Genetik
- Biyokimya
- Biyoloji Öğretmenliği
- Dil ve Konuşma Terapisi
- Enerji Mühendisliği
- Ergoterapi
- Fen Bilgisi Öğretmenliği
- Fizik
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Gerontoloji
- Harita Mühendisliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Hidrojeoloji Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Jeofizik Mühendisliği
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine ve İmalat Mühendisliği
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Nanobilim ve Nanoteknoloji
- Nükleer Enerji Mühendisliği
- Optik ve Akustik Mühendisliği
- Orman Endüstrisi Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Perfüzyon
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Peyzaj Mimarlığı
- Raylı Sistemler Mühendisliği
- Su Bilimleri ve Mühendisliği
- Süt Teknolojisi
- Şehir ve Bölge Planlama
- Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tıp Mühendisliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uçak Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Ziraat Mühendisliği Programları
- Zootekni
Üniversite Bölümleri Sayısal
Sayısal üniversite bölümleri milyonlarca genç için iyi bir iş ve mutlu bir gelecek sağlar. Türkiye’de en prestijli ve saygın mesleklerin büyük bir kısmı sayısal bölümlerdendir. Matematik zekası yüksek olan öğrenciler doğru tercihle dolgun maaş, iyi iş imkanları ve rahat bir yaşama sahip olabilir. En iyi sayısal üniversite bölümleri genellikle yüksek puanlar istemektedir. Ancak sağlam temeli olan bir gelecek için binlerce öğrenci bu puanlara erişiyor. Siz de güzel ve mutlu bir gelecek için en iyi sayısal üniversite bölümleri arasından tercih yapabilirsiniz.
En İyi Sayısal Üniversite Bölümleri
Sayısal bölümlerin birçoğu sağladığı iş imkanları ile eşit ağırlık ve sözel alanlarının önüne geçiyor. Aynı zamanda en iyi sayısal üniversite bölümleri de kendi alanına göre daha iyi iş fırsatı sağlamaktadır. Sayısal puan türü diğer ismiyle MF puan türündeki bölümler matematik, biyoloji, fizik ve kimya gibi farklı alanlara yöneliktir. Aynı zamanda sözel ağırlıklı sayısal üniversite bölümleri de bulunur. Aşağıda en iyi sayısal üniversite bölümleri ve detaylarını inceleyebilirsiniz.
Tıp
En iyi sayısal bölümler arasında ilk sıralamalar arasında tıp bulunuyor. Tıp fakültesinde öğrenim gören öğrenciler enfeksiyon, göğüs, kulak-burun-boğaz hastalıkları; kardiyoloji, çocuk psikiyatrisi, üroloji, dermatoloji, radyoloji, cerrah, göz vb. bölümleri arasından uzmanlık dalı seçer. Dünyanın her yerinde iş imkanı bulunması ve tıp okuyanların işsizlik oranının çok düşük olması ile en avantajı bölümler arasında bulunur. Öğrenciler, altı yıl boyunca teorik, klinik ve uygulamalı eğitimlerle desteklenir. Öğrenciler, tıp fakültesi seçebilmek için ilk 50 binde olmalıdır.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği, yıllardır öğrencilerin ve işverenlerin en gözde meslekleri arasında bulunuyor. İş olanaklarının fazla olması ve teknolojiye ilgi duyan kişiler için son derece donanımlı bir eğitim sunması ile her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir. Bilgisayar mühendisi, bilgisayara ait her donanım hakkında bilgi sahibidir. Dolayısıyla bilgisayar, yazılım ve teknolojinin olduğu her şirkette kolayca iş bulabilir. Ayrıca KPSS ile kamu kurumlarında çalışmak da mümkündür.
Diş Hekimliği
Diş Hekimliği, Tıpla birlikte en fazla tercih edilen sayısal bölümler listesinde bulunuyor. Çalışma koşullarının kısmen daha iyi olması ise en büyük etkenlerdendir. Diş Hekimleri beş yıl eğitim görür ve mezun olur. Fakülteler, üniversite hastaneleri, diş hastaneleri, özel hastaneler, klinikler, ağız ve diş sağlığı merkezi vb. birçok yerde iş olanağı vardır. Ayrıca özel klinik açarak da para kazanılabilir. Ancak bir öğrencinin Diş Hekimliği bölümünü seçmesi için ilk 80 bin arasında bulunması gerekiyor.
Pilotaj
Pilotaj bölümü son yılların en gözde alanları arasında yer alıyor. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘pilot’ olarak mezun edilir. Dünyanın her yerinden iş olanağının olması, prestij ve yüksek maaş avantajları ile en iyi sayısal bölümleri arasında bulunur. Uçak tanıtımı, iletişim, meteoroloji, havacılık hukuku, mühendisliğe dayalı fizik vb. dersleri vardır. Öğrenciler lisans eğitimi süresince teorik ve uygulamalı eğitim almaktadır. Mezun olmadan önce Sivil Havacılık Kurumu’nun düzenlediği sınavdan en az 75 puan alanlar, meslek hayatına başlayabilir.
Makine Mühendisliği
Makine mühendisleri, mekanik ekipman ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme vb. her alanında etkin rol oynar. Neredeyse her fabrikada iş olanağı bulunur. Otomotiv, iklimlendirme – havalandırma, biyomedikal, ısı, uzay vb. birçok sektörde makine mühendislerine ihtiyaç vardır. Ayrıca en az bir yabancı dil bilen makine mühendisleri, dünyanın her yerinde iş bulabilir.
Beslenme Ve Diyetetik
Son yıllarda her geçen gün daha fazla tercih edilen diğer bir bölüm Beslenme Ve Diyetetik oluyor. İnsanların sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda daha fazla bilinçlenmesiyle birlikte diyetisyenlere daha çok başvuruluyor. Beslenme ve diyetetik öğrencileri mikrobiyoloji, toplum beslenmesi, anatomi, beslenme biyokimyası vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar hastane, yemek şirketleri, yurt, fabrika, okul, kreş, huzurevi vb. her yerde iş bulabilir.
Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği, freelance çalışmak, daha kolay iş bulmak ve dolgun maaşı sayesinde en avantajlı meslekler arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda neredeyse her öğrencinin gözdesi haline geldi. Yazılım Mühendisi öğrencileri doğrusal cebir, nesneye yönelik programlama, yazılım tasarımı, istatiksel analiz, yazılım yapılandırma, bilgisayar teknolojileri vb. derslerde eğitim alır. Mezun olanlar yazılım şirketleri, web tasarım firmaları, kamu kurumları, banka vb. birçok yerde çalışabilir.
Mimarlık
Mimarlık, kısaca mühendislik sanatı olarak tanımlanabilir. Estetiğin ve güzelliğin ön planda olduğu güvenilir ve kullanışlı yapılar mimarlar tarafından tasarlanır. Öğrenciler mimari tasarım, tarihi çevrede bina tasarımı, sanat tarihi, kentsel tasarım, modern mimarlık, imar hukuku vb. derslerde eğitim görmektedir. Mimarlar, tasarım ofisleri, yapı denetim firmaları, mimari danışmanlık şirketleri, inşaat şirketleri vb. yerlerde kolayca iş bulabilir. Dolgun maaş, iş olanağı fazlalığı ve kısmen rahat çalışma ortamı ile en iyi sayısal üniversite bölümleri arasında yer almaktadır.
Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü, en kazançlı alanlar arasında bulunur. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından ‘Fizyoterapist’ olarak mezun edilir. Mezun olanlar hastalık, kaza veya doğuştan gelen rahatsızlık, fonksiyon bozukluğu vb. durumları bilimle tedavi eder. Fizyoterapistler özel ve devlet hastaneleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevi, protez rehabilitasyon merkezleri vb. yerlerde iş bulabilir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Elektrik Elektronik Mühendisliği, son yıllarda popülaritesini kaybetse de hala en iyi sayısal bölümler arasındaki yerini koruyor. Her iki mühendisliğin de derslerini alan bölümün iş bulma oranları daha fazladır. Elektrik elektronik mühendisleri kısaca haberleşme sistemlerini ve elektrik üreten ekipmanları inceler, test eder, bakım – onarım vb. işleri tamamlar.
Veterinerlik
Veterinerlik, canlıları seven ve onlarla ilgilenmekten hoşlanan kişiler için en iyi sayısal bölüm denilebilir. Veterinerler, hayvan biyolojisi hakkında detaylı bir eğitim alır. Bu sayede ev hayvanlarından çiftlik hayvanlarına kadar birçok canlı için bakım, tedavi, üretim vb. konularda danışılır. Veterinerlik bölümü beş yıl olup zorunlu staj uygulaması vardır. Mezun olanlar çiftliklerde, klinikte, gıda kontrol merkezlerinde, hayvan hastanelerinde ve kamu kuruluşlarında çalışabilir.
Matematik Öğretmenliği
Matematik öğretmenliği lise ve ilköğretim olmak üzere iki farklı branştadır. İlköğretim matematik öğretmenliği, lise matematik öğretmenliğine oranla daha fazla atama oranına sahiptir. Aynı zamanda her iki branşta birbirinin yerine çalışamaz. Dolayısıyla lise ve ilköğretim arasından seçim yapmanız gerekir. Matematik öğretmenleri özel ve devlet okullarında, kurslarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde çalışabilir veya birebir kurs verir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyan öğrenciler ağırlıklı olarak insan ve bitki genetiği, biyoteknoloji, gen aktarımı vb. konularda eğitim görür. Moleküler biyolojiye giriş, fizik, organik kimya, biyokimya, moleküler eğitim vb. dersleri bulunmaktadır. Mezun olan kişiler eğitim ve araştırma hastaneleri, kök hücre merkezi, tüp bebek merkezi vb. yerlerde çalışabilir.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği, son yıllarda en iyi sayısal bölümler arasına girmeyi başardı. Geleceğin meslekleri arasında bulunan bölüm, her geçen gün daha fazla rağbet görüyor. Biyomedikal mühendisleri, hastanın yaşam kalitesini arttırmak için biyoloji, tıp ve mühendislik alanlarından faydalanır. Tıbbi makineler, yapay iç organlar vb. tasarımı / üretimi için çalışmalar yapar. Öğrenciler fizyoloji, elektrik devreleri, biyosensör, biyoistatik vb. derslerde eğitim alır.
Eczacılık
Eczacılık yıllardır öğrencilerin en fazla tercih ettiği bölümlerden biridir. Bölümü okuyanlar kendi dükkanlarını açıp çalışabildiği gibi birçok şirkette de iş bulabilir. Mezun olanlar Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS)’na girerek klinik eczacı olabiliyor. Öğrenciler lisans eğitimleri boyunca Türkiye’de ilaç etkin maddeleri üretimi, eczacılık ve temel tıp bilimi, farmakognozi uygulamaları, antisens teknolojisinde inovatif yaklaşımlar vb. derslerde eğitim görür.
Çevre Mühendisliği
Doğal kaynakların verimli kullanımı, doğal yaşam alanlarının korunması, çevre kalitesinin arttırılması vb. konularda çevre mühendisleri çalışır. Çevre mühendisliği, son yılların en iyi sayısal bölümleri arasındadır. Öğrenciler, çevre kimyası, genel kimya, katı atık yönetimi, fizik, termodinamik, çevre ekolojisi vb. derslerde eğitim alır. Mezunlar başta Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kuruluşunda ve belediyede çalışabilir. Ayrıca özel sektörde de birçok iş imkanı bulunmaktadır.
Odyoloji
Odyoloji, kısaca işitme bilimi olarak tanımlanabilir. Kişilerin işitme durumları ve denge kontrollerini inceler ve tespit eder. Odyoloji bölümünü okuyan öğrenciler ‘odyolog’ olarak mezun olur. Birkaç sene öncesine kadar çok sık tercih edilmiyordu. Ancak devlet atamalarının başlamasıyla birlikte bölüme olan rağbet de yükseldi. İş ortamının rahat olması ve dolgun maaşı sayesinde en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında yer alıyor.
Gıda Mühendisliği
Gıda ihtiyacının en iyi şekilde karşılanması ve gıda kaynaklarının korunması amacıyla Gıda Mühendisleri’ne ihtiyaç duyulur. Gıda Mühendisi olan bir kişi özellikle özel sektörde çok rahat iş bulabilir. KPSS atamaları daha az yapılmakla birlikte puanları oldukça yüksektir. Öğrenciler, gıda güvenliği, analitik kimya, gıda katkı maddeleri, beslenme ilkeleri ve gıda güvenliği vb. derslerde eğitim alır.
Hemşirelik
Sağlıkla ilgili alanlar genellikle en iyi sayısal bölüm meslekleri içindedir. Hemşirelik bölümü de KPSS atamaları ve özel sektördeki iş oranıyla yıllardır favori meslekler arasında bulunuyor. Öğrenciler anatomi, hemşireliğe özel farmakoloji, hemşirelikte iletişim, klinik mikrobiyoloji vb. derslerde eğitim görmektedir. Hemşireler devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık merkezleri, klinik, cezaevi vb. birçok yerde iş bulabilir.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisleri makine, malzeme ve insanın olduğu alanlara yönelik tasarım, üretim, geliştirme vb. alanlarında çalışır. Enerji, bilgi, üretim vb. sektörlerinde çok daha fazla iş kaynağı bulunmaktadır. Öğrenciler, maliyet analizi, genel ekonomi, yönetim bilişim sistemleri, veri tabanı yönetim sistemleri vb. derslerinde eğitim verilir.
Sayısal Meslek Bölümleri
Yukarıdaki sayısal meslek bölümleri arasından seçim yapamadıysanız diğer alanlara da göz atabilirsiniz. Hayalinizdeki mesleği bulduğunuzda tercih yapmanız daha kolay olacaktır.
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Adli Bilimler
- Adli Bilişim Mühendisliği
- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
- Astronomi ve Uzay Bilimleri
- Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Biyoenformatik ve Genetik
- Biyokimya
- Biyoloji Öğretmenliği
- Dil ve Konuşma Terapisi
- Enerji Mühendisliği
- Ergoterapi
- Fen Bilgisi Öğretmenliği
- Fizik
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Gerontoloji
- Harita Mühendisliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Hidrojeoloji Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Jeofizik Mühendisliği
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine ve İmalat Mühendisliği
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Nanobilim ve Nanoteknoloji
- Nükleer Enerji Mühendisliği
- Optik ve Akustik Mühendisliği
- Orman Endüstrisi Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Perfüzyon
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Peyzaj Mimarlığı
- Raylı Sistemler Mühendisliği
- Su Bilimleri ve Mühendisliği
- Süt Teknolojisi
- Şehir ve Bölge Planlama
- Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tıp Mühendisliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uçak Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Ziraat Mühendisliği Programları
- Zootekni