Yaz aylarında sıcak havanında etkisi ile Bilgisayar ve Laptop sıcaklık derecelerinde artışyaşanır.Bu sıcaklık artışı bir takım bilgisayar sorunlarını da beraberinde getirir.Bilgisayar Isınma Sorunu ve Çözümü yazımız ile yaşanan bu sorunların çözüm yöntemlerini ele alacağız.
Bilgisayar Isınma Sorunu ve Çözümü
İlk olarak bilgisayar sıcaklığını ölçerek işe koyulalım.Bunun için AIDA64 programını kullanacağız.Programı buradan indirebilirsiniz.
Raporda gördüğünüz gibi benim Bilgisayarımın (Laptop) sıcaklık değeri normal seviyelerde, Anakart sıcaklığı 43 derece ve İşlemci sıcaklığı 45 derece.Zaten bu değerler birbirine yakındır genelde.Birinin sıcaklığı diğerine yakındır.
Şimdi gelelim çözüm yöntemlerine…
Masaüstü Bilgisayar Isınma Sorunu Çözümleri
Ortalama CPU sıcaklığı 25-45 derece arasıdır.Tabi bu rakam yaz aylarında, oyun oynarken veya işlemciyi yoracak bir işlem yaparken biraz daha artacaktır.Şunu belirtmeliyim ki, Amd marka işlemciler İntel işlemcilere göre daha fazla ısınır.Amd işlemci 65-70 derecede kendini kapatırken, İntel işlemciler 80-85 derecelere kadar çalışabilir.Bu nedenle Amd işlemcili bilgisayarlarda Mavi ekran hatası daha fazla görülmektedir.
- İlk olarak Bilgisayar kasanızın etrafının açık olduğundan emin olun.Arkasında ve yan tarafında hava akışı sağlanabilecek kadar boşluk olması gerekir.Bazı bilgisayar masalarının kasayı koyduğumuz alanları dar olabiliyor.
- Bilgisayar kasasını açın ve Soğutucu fanların çalışıp çalışmadığını göz ile kontrol edin.Özellikle işlemci ve anakart üzerinde bulunan fan’ları kontrol edin.Fanlardan çalışmayan varsa değiştirin.Fanlar tozdan dolayı tam performans ile çalışmıyor olabilir.Elektrik süpürgesi ile kasanızın içini ve fanları temizleyebilirsiniz.
- Fanlar sorunsuz çalışıyor ancak soğutma yeterli olmuyorsa, eğer biliyorsanız işlemcinin üzerindeki fanı sökün ve işlemcinin üzerindeki termal macununu alkol vb. bir maddeyle temizleyerek yeni termal macun temin edip sürün.
- Bilgisayarın kapağına ekstra bir fan ekleyerek veya yan kapaklarından birini sökereksoğutma kapasitesini arttırabilirsiniz.
- Bilgisayarınızın bulunduğu konum odanın sıcak bir noktası ise, pencereye yakın veya daha serin olan bölüme taşıyabilirsiniz
Dizüstü (Laptop) Bilgisayar Isınma Sorunu Çözümleri
Laptop ısınma sorunu için çözüm yöntemleri biraz daha sınırlı.Bu konuda en etkili yöntem çoğu kişinin bildiği gibi “Laptop Soğutucu” kullanmaktır.
Resimdeki gibi bir Soğutucu alarak laptop ısınma sorununu çözebilirsiniz.Laptop soğutucu fiyatları markaya göre değişmekle birlikte 20 liradan başlayıp 150 lira civarı kadardır.Ayrıca Laptop’unuzun arkasında bulunan vidaları sökerek içini elektrik süpürgesi ile temizleyebilirsiniz.Eğer vidalarını sökemiyorsanız hava çıkış kanallarından da temizleme işlemini yapabilirsiniz.
Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumanın 12 Yolu
ıcaklar hem masa üstü PC ve hem de laptop PC’ler olsun her ikisi içinde bir düşman niteliğindedir. Sıcakların bilgisayarların içindeki donanımlara hasar vereceği kesin birşeydir. Donanımların sıcaklardan etkilenmesiyle kullanıcılar, önce sistemlerini daha düşük performansta kullanmaya başlarlar. Ancak durumun vahimleşmesi, bilgisayarların içerisinde bulunan herhangi bir donanım bileşeninin aşırı sıcaklardan fazlasıyla etkilenerek servis dışı kalması, yani tamamen bozulmasıdır. Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumanın 12 Yolu’nu sizler için derledik.
Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumanın 12 Yolu
Mümkün olan en serin yere konuşlanın
Evinizin ya da işyerinizin en serin bölgesini tespit edin. Mümkünse bir klimaya ya da vantilatöre yakın bir yer olabilir. Eğer bu şansınız yoksa, bu bölgenin güneşten çok fazla etkilenmeyen ve dışarının ısısını içeri yansıtmayan bir yer olmasına dikkat edin. Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumak için cihazları sürekli gölgede tutarak serinlemelerine katkıda bulunabilirsiniz. Kesinlikle doğrudan güneş alan cephelere ve pencere kenarlarına cihazınızı yerleştirmeyin.
Cihazlarınızı doğru yerleştirin
Kasalarınızın yerde durmamasına ve havalandırma ızgaralarının etrafının kapalı olmamasına dikkat edin. Yerde duran, etrafı kapalı dolaplar içinde bulunan ve havalandırma kanallarının rahat sirkülasyon sağlayamayacağı şekilde yerleştirilmiş kasalar sıkıntı yaşayacaklardır. Kasalarınızı etrafını hava alacakları şekilde ve yerden yüksek yerleştirin. Özellikle halı, kilim, marley ve plastik zeminler sıcak havayı hızla yukarı yansıttıkları için kasanızı bu tip zeminlere yakın tutmamalısınız.
Hava kanallarını ve pervaneleri temizleyin
Kasada biriken statik elektrik ve ısı tozun havalandırma kanallarında birikmesine ve buraya yapışmasına neden oluyor. Aşırı ısınmayı önlemek için hava kanallarının sıkıntısız havayı kasa içerisinde döndürmesi gerekiyor. Ancak tozlu kasalarda bu gerçekleşemiyor. Aşırı sıcaklarda havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu unutmayın ve tüm havalandırma kanallarını ve çekirdek üzerindeki soğutma aparatlarını mutlaka temizleyin.
Dizüstü bilgisayarların altından da hava geçebilsin
Dizüstü bilgisayarların plastik pabuçları cihazın altından hava akımı sağlayacak şekilde zemin ile cihaz arasına bir mesafe koyar. Bu mesafeyi biraz artırabilirsiniz. Ya da vantilatörleri olan bir dizüstü bilgisayar sehpası kullanabilirsiniz.
Pilleri çıkarın ve bir kenara koyun
Dizüstü bilgisayarları enerji kaynağına bağlı kullanıyorsanız bataryaları cihazda tutmayın, çıkarın. İhtiyacınız olunca takarsınız. Bataryaların devamlı enerji kaynağına bağlı durması zaten tavsiye edilen bir durum değil. Üstelik bataryalar çok ısınıyorlar.
Tozdan sürekli koruyun
Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumanın 12 Yolu konusunda bir başka önerimiz her ne kadar temizliğinizi yapsanız da PC ve dizüstü cihazlar hızla toz toplarlar. Bu yüzden bu temizliği sıklıkla yapmalısınız.
Bilgisayar başında sigara içmeyin
Bilgisayar başında içilen sigaranın dumanı doğrudan kasanın havalandırma sistemiyle cihazın içine girer. Bu da isli ve yapışkan bir toz kitlasi oluşmasına yol açar. Özellikle GPU ce CPU soğutma ızgaralarının tıkanmasına yol açan bu durumu sigara içmeyerek engellemeniz mümkün.
Kullanmadığınız zaman cihazları kapalı tutun
Cihazları boşuna saatlerce çalışır halde tutmayın. Günlerce açık kalan cihazların bu sıcaklarda ne hale geleceğini hayal edebiliyor musunuz? Cihazlarınıza bağlı olan çevre birimlerini de kapatın. Yazıcılar, monitörler ve benzeri cihazlarınızda kapalı olsun. Hatta elektrikten bile çekmeniz son derece mantıklı olabilir. Birbirine yakın çalışan çevre birimleri, aşırı ısınırlar ve birbirlerini etkileyebilirler. Gerekli olmadıkları zamanlarda çevre birimlerini hiç çalıştırmayın.
Gerekmiyorsa aşırtma yapmayın
Özellikle yaz aylarında iyi bir soğutma sisteminiz yoksa “overclock” yapmayın. 22 derecenin üzerindeki oda sıcaklıklarında yeterince soğutulmayan kasalar için overclock hiç tavsiye edilmiyor. Overclock esnasında tüm bilgisayar parçaları daha fazla voltaj tüketiyor ve böylelikle kasa ve donanım parçaları normalin üzerinde ısınıyorlar.
Dizüstü bilgisayarlarınız kapatmadan çantaya koymayın
Genellikle dizüstü bilgisayarları kapakları kapatılıp çantasına yerleştirilerek bir yerden bir yere taşınan cihazlardır. Ancak dışarısı 40 dereceyken bunu yapmak çok da mantıklı değil. Hava kanalları bir çantanın içerisinde randımanlı çalışmayacağı için bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekiyor.
Cihazların etrafında hava akımı oluşturun
Ufak ve sessiz ekstra ev tipi fanlarla kasaların veya dizüstü cihazların etrafında kasaların içinde dolaşacak şekilde hava akımları yaratabilirsiniz. Bir klimanız varsa cihazınızı klimaya yakın da konuşlandırmanız faydalı olabilir.
Cihazı serinletmek için kasa kapaklarını açık tutmayın
Bu her ne kadar pratik bir çözüm gibi görünse de o kapağın orada olmasının bir sebebi var.Kasa kapaklarını açık tutarak cihazları serin tutmaya çalışmak, temiz bir hava akımı sağlayabilen havalandırma sistemine sahip olmaktan çok daha iyi bir yöntem değil. Üstelik açık kapaklardan girebilmesi muhtemel yabancı maddelerden bahsetmeye de gerek bile yok.
Bu yazımızda Bilgisayarınızı Sıcaktan Korumanın 12 Yolu‘nu anlatmaya çalıştık. Dilerseniz sitemizi gezintiye devam edebilirsiniz. Her türlü sorunuzu konu altlarında bulunan yorum bölümlerine yazabilirsiniz.