Sümela Manastırı, Karadeniz’in en güzel şehirlerinden birisi olan Trabzon’da gezilecek yerler arasında ilk sırada gösterilen Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesi sınırlarında yer alan Altındere Köyü içerisinde sarp kayalıklar üzerine kurulmuştur. Halk arasında “Meryem Ana” ismiyle anılır.
Altındere köyünden yaklaşık olarak 300 metre yüksekte yer alan Sümela Manastırı, Sümela adını siyah manasına olan melas kelimesinden almıştır. Sümela Manastırı ve yer aldığı koyu dağlara baktığınız zaman adının anlamını daha iyi anlarsınız. Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Kapadokya kiliseleri tarzında yapılan Sümela Manastırı, ilk olarak kilise şeklinde kullanılmıştır. 14. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalan kentin savunmasında ileri karakol görevi üstlenen Sümela Manastırı, Osmanlı fethinden sonra manastıra imtiyazlar tanınmıştır.
Sümela Manastırı 18 Nisan 1916’dan 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargâhı olmuştur. Nüfus mübadelesinden sonra dini özelliğini kaybetmiştir.
Sümela Manastırı’nda gezilecek yerler, Sümela Manastır’ına nasıl gidilir, Sümela’da neler yapılır, Sümela’da ne yenir, Sümela’da nerede kalınır gibi soruların detaylı yanıtlarına ulaşabilirsiniz.
Sümela Manastırı’nda gezilecek yerler genellikle kilise ve bölümleridir. Sümela Manastırı ve çevresi ormanlık alan içerisinde olduğu için gezilecek yerler arasında doğal alanlar da bulunmaktadır.
Sümela’ya gelenlerin patika yoldan 20 dakika boyunca yamaca çıkmaları gerekmektedir. Ardından Sümela Manastırı bölümlerini gezmek için müze bileti alınabilir.
Başlıca bölümleri; öğrenci odaları, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, misafirhane, kütüphane ve kutsal yazmalardır. Bu bölümlerin kaplamış olduğu alan oldukça geniştir. Manastırın hemen girişinde su ihtiyacını karşılamak için kemerler yapılmıştır. Trabzon Belediyesi tarafından restore edilen kemer bugün de kullanılmaktadır.
Sümela’da gezilecek yerler arasında manastırın içi büyük bir önem taşımaktadır. Manastırın merkezine uzun bir merdivenden çıkılarak ulaşılır. Girişin yanında dikkat çeken muhafız odaları bulunmaktadır. Buralardan manastırın iç mekanına giriş yapılmaktadır. Manastırın içinde kilise odaları ve kütüphane yer almaktadır.
Manastırın ana ünitesi durumunda olan kaya kilisesi ve ona entegre şapel içten ve dıştan fresklerle donatılmıştır. Bu muhteşem freskleri mutlaka görmeniz gerekir. Duvarlar kazındıkça altından çıkan freskler, birçok dönemde manastırın fresklerle sürekli donatıldığını sizlere gösterecektir.
Sümela Manastırı’na giriş ücretlidir. Müze kartla bir sene boyunca 2 kez ziyaret etme hakkınız vardır. Eğer müze kart plusa sahipseniz, manastırı istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri yaz mevsiminde 09.00 – 18.00 iken kış mevsiminde 08.00 – 16.00’dır.
Sümela Manastırı, Sümela’da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Sümela yolu üzerinde görebileceğiniz diğer doğal ve tarihi miraslar şunlardır:
Dileyen konuklar Trabzon kent merkezinde de gezilerini sürdürebilirler. Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü ile diğer kilise ve manastırlar, yaylalar ve dereler görülmeye değerdir.
Sümela Manastırı’na nasıl gidilir diye merak edenler için farklı ulaşım alternatifleri bulunmaktadır. Karadeniz turları, otobüsler, uçak seferleri ve kişisel araçlarla gelinen Trabzon’dan kolaylıkla manastıra ulaşmak mümkündür.
Sümela’ya gitmek için öncelikli olarak Trabzon otogarından ya da havalimanından kent merkezine gelmeniz gerekir. Ardından Trabzon merkezinden güneye giderek Maçka ilçesine ulaşabilirsiniz. Maçka ilçesine geldiğinizde 16 km doğuda Altındere köyü yer almaktadır. Buraya kadar otobüslerle, tur minibüsleriyle ya da kendi aracınızla gelebilirsiniz. Ardından manastıra en yakın olduğunuz noktada araçlardan inmeniz ve yürümeniz gerekiyor. 20 dakikalık bir doğa yürüyüşünden sonra Sümela Manastırı’na ulaşmış olacaksınız.
Trabzon Sümela Manastırı arası yaklaşık 1 saat sürüyor. Ancak manastıra tırmanmak için dik ve virajlı yolun zahmetini çekmek durumunda olduğunuzu unutmayın. Sümela’ya ulaştıktan sonra muhteşem manzaranın her şeye değdiğini göreceksiniz.
Sümela Manastırı’na nasıl gidilir sorunuza cevap verdiğimize göre burada neler yapabileceğinizden de bahsedebiliriz. Sümela Manastırı’na ulaşırken kullandığınız yol güzergâhı boyunca karşınıza çıkacak olan Maçka ve Altındere’de keyifli yolculuklar yapabilirsiniz.
Sümela Manastırı doğal ve yapay güzelliklerin merkezidir. Bu nedenle milli parkları ve camileri göreceksiniz. Sümela’dan manzaraya baktığınızda karşıdaki dağın arkasında ne var diye düşünmeden kendinizi alamayacaksınız. Zorlukla tırmandığınız yoldan kolayca indikten sonra dere kenarlarında doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Sümela Manastırı’na yaz mevsiminde gidecekseniz en azından ayaklarınızı çıkarıp derenin serin sularıyla buluşturmalısınız.
Sümela Manastırı’nı gezdikten sonra Maçka ilçesinin geleneksel yemeklerini tatmak için restoranlara uğrayabilirsiniz. Deniz ürünlerinin menüde göz doldurduğu restoranlarda, geleneksel tatları da görebilirsiniz. Soğuk meze çeşitlerinden, özel olarak misafirlere sunulan tereyağlı alabalık ve muhlama gibi lezzetleri de tadabilirsiniz.
Sümela manastırının hemen altında bulunan Sümela Sosyal tesisleri, muhteşem doğa manzarasıyla da görmeniz gereken yerler arasındadır. Saç kavurmadan, ün yapmış Karadeniz pidesine kadar meşhur geleneksel damak lezzetlerini burada bulmanız mümkündür.
Trabzon’un en önemli yerlerinden biri olan Sümela Manastırı ile Karadeniz’i yakından tanırken yemyeşil manzaralarla tatil yapma şansı bulacaksınız. Sümela Manastırına en yakın otel işletmesi Sümela Otel olarak biliniyor. Sümela Manastırı’nda nerede kalınır diyenler için ilçenin merkezine kurulmuş olan modern ve lüks otel, 4 yıldıza sahip. Güler yüzlü çalışanlarıyla kaliteli bir konaklama sunuyor.
Dört yıldızlı otellerin yanında, daha ekonomik bir konaklama düşünenler için ilçede pansiyonlar da bulunuyor. İlçe içerisinde yer alan pansiyonların fiyatları daha uygun oluyor. Ayrıca sosyal tesisler de tatilcilerin kullanımına açık. 2 dubleks villa ve 5 bungalov evle konaklama hizmeti veren sosyal tesislerden yıl boyu yararlanmak mümkün.
Sümela’da nerede kalınır diyenler için Sümela Otelleri:
Hotel Büyük Sümela
Adres: 61750 Altındere/Maçka/Trabzon
Kayalar Aile Pansiyonu & Restaurant
Adres: Sümela Manastırı, 61750 Altındere/Maçka/Trabzon
Sümela otelleri fiyatlarını manastıra yakınlık durumlarına ve oda olanaklarına göre belirliyorlar. Mütevazı hizmetler sunan oteller günübirlik tatilciler için de yemek hizmetleri veriyorlar.
Sümela Manastırı’na ne zaman gidilir diye merak edenler için yaz mevsimi en güzel zamanlar olacak. İlkbaharda yeşermeye başlayan ağaçlar yaz aylarında daha da güzelleştiği için tatilcilerin yazın manastıra gelmelerini öneriyoruz.
Değirmendere şelalesinin gürül gürül sularında serinlemek isteyenler için de manastıra yaz mevsiminde gelmek daha avantajlı. Nisan ve Mayıs aylarında şelalenin güzelliği ortaya çıkıyor, mutlaka görün.
GÜNDEM
2 gün önceAKYAZI
5 gün önceAKYAZI
6 gün önceAKYAZI
6 gün önceGÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
14 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.