pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 32,2805 0.11%
EURO 34,8208 -0.01%
ALTIN 2.410,020,04
BITCOIN 2041169-1,02%
Sakarya
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
2025 Ramazan Ne Zaman Başlıyor? Ramazan’a kaç gün kaldı? 2025 Ramazan ayı başlangıcı
209 okunma

2025 Ramazan Ne Zaman Başlıyor? Ramazan’a kaç gün kaldı? 2025 Ramazan ayı başlangıcı

ABONE OL
Nisan 21, 2024 09:27
2025 Ramazan Ne Zaman Başlıyor? Ramazan’a kaç gün kaldı? 2025 Ramazan ayı başlangıcı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan’a kaç gün kaldı? 2024 Ramazan ayı başlangıcı

Her yıl, bir önceki yıla göre biraz daha geriye doğru gelen ramazan ayı tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hicri takvim aracılığıyla hesaplanıyor. 2024 Ramazan ayı için geri sayım başladı. Müslümanların oruç ibadetini idrak ettiği mübarek Ramazan ayının başlayacağı tarih, 2024 dini günler takvimi ile Diyanet tarafından açıklanmıştı. Peki, Ramazan’a kaç gün kaldı? 2024 Ramazan ayı ne zaman başlayacak?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte milyarlarca Müslüman oruç ibadeti için ilk oruca kalkacak. Peki, 2024 yılında ilk oruç hangi gün tutulacak, Ramazan ayı ne zaman başlayacak? İslam alemi için mübarek günler arasında kabul edilen 2024 Ramazan Bayramı ne zaman?

Ramazan ayı, içerisinde birçok mübarek geceyi ve yapılacak ibadeti barındırdığından günahların affına vesile kılınabilecek önemli bir fırsattır. Bu nedenle Müslümanlar, Ramazan’ın gelişini dört gözle beklerler. Bu ay içerisinde tutulan oruçlar, verilen zekatlar, yapılan ibadetler ve infaklar Allah’ın biz Müslümanlara sunduğu güzelliklerdir. Ramazan ayını hakkı ile geçiren bir Müslüman Allah’ın izni ile günahlarından arınır.

Orucun İlk Günü Ne Zaman

Ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bildirmesine göre 11 Mart Pazartesi günü başlamaktadır. Ramazan başlangıcı, 11 Mart olduğuna göre Müslümanlar bu gün, bir ay sürecek olan Ramazan orucunun ilk gününe niyetlenirler.

2025 Ramazan Bayramına Kaç Gün Kaldı?

Sağlık durumu yerinde olan her Müslüman’ın oruç tutması farzdır. Bir ay süren bu ibadetin nihayete ermesiyle Ramazan Bayramı kutlanır. Ramazan Bayramı, tüm aylardan daha hayırlı ay olan Ramazan’ın bitişini eda etmek anlamına gelir. Müslümanlar Ramazan Bayramı’nda sıla-ı rahim yaparlar, Allah’a şükrederler ve bir sonraki Ramazan ayına kavuşmak için Allah’a dua ederler. 2024 yılı Ramazan Bayramı, 10 Nisan Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Ramazan Bayramı Ayın Kaçında ve Ne Zaman Bitecek?

Ramazan ayının son günü, arefe günü Mart ayının 30. günüdür. Ramazan Bayramı 30 Mart’da başlamaktadır. Mart ayının 30-31 ve 1 Nisan. günleri Ramazan Bayramı olarak belirlenmiştir. 1 Nisan, Ramazan Bayramı’nın son günüdür.

Ramazan Ayının Önemi

Ramazan ayı, Müslümanların günahlarından arınmasına vesile olacak aydır. Bu ayın kutsiyeti ve fazileti ayet ve hadisler ile belirtilmiştir. Bu nedenle Ramazan ayı “11 ayın sultanı” olarak anılmaktadır.

Ramazan, birlik ve beraberliğimizin güçlendiği, kardeşlik bağlarımızın kuvvetlendiği ve ibadetlerle Allah’a en çok yakın olduğumuz bir aydır. Ramazan ayını önemli kılan birçok unsur bulunur. Kur’an-ı Kerim’in “Oku” ayeti ile bu ayda inmeye başlaması, “bin aydan daha hayırlı olan” Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içerisinde bulunması ve Bedir Savaşı’ndaki zaferin Ramazan ayında kazanılmış olması Ramazan ayını önemli kılan gelişmelerdir.

Tüm bu önemli hadiselerle birlikte Ramazan ayı, Müslümanların bağışlanmasına vesile olacak bir aydır. Bu ay içerisinde tutulan oruçlar, kılınan teravihler ve diğer nafile ibadetler günahlardan arınmak için büyük bir fırsattır. Kur’an-ı Kerim’in indiği Kadir Gecesi de Ramazan ayının içerisinde bulunur. Kadir Gecesi’nin ehemmiyeti Kur’an-ı Kerim’de şöyle bahsedilir:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Suresi

Ramazan ayında ifa edilen ibadetlerden birisi de fıtr sadakasıdır. Fıtr sadakası (fitre) dinen zengin sayılan her Müslüman’ın Ramazan ayının sonuna kadar vermesi vacip olan bir sadakadır. Ramazan orucunu tutmanın ve bayrama erişmenin şükrü fıtr sadakası ile ifade edilir. Ramazan ayında yapılan sadaka ve zekat bağışları da diğer ibadetler gibi kişinin günahlarının bağışlanmasına vesile olacaktır.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan oruç ayı Ramazan, kardeşlik bağlarının güçlenmesine, birlik ve beraberlik bilincinin artmasına ve tüm ümmetin günahlardan uzaklaşmasına zemin hazırlayan mübarek bir aydır. Müslümanlar olarak bu ayı iyi değerlendirme, ibadet ve dualar ile Allah’tan af dileme ve ihtiyaç sahiplerine uzanan yardım eli olma gayretinde olmalıyız.

Vuslat Derneği olarak bizler, Ramazan ayında mazlum coğrafyalarda ümmet sofraları kuruyor; yetimlerin, ilim talebelerinin, ihtiyaç sahiplerinin sofralarına bağışçılarımızın destekleriyle misafir oluyoruz. Bununla birlikte fitre ve zekat bağışlarını da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor, dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimizle gönül köprüleri inşa etmeye devam ediyoruz.

Sizler de bağışlarınız ile Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz insani yardım faaliyetlerimize destek olabilir, ihtiyaç sahiplerinin gönüllerinde yer edinebilirsiniz.

2025 Ramazan Ne Zaman Başlayacak?
Ramazan ayı 1 Mart 2025 tarihinde cumartesi günü başlayacak.

2025 Ramazan Ayı Kaç Gün Sürecek?
Bazı yıllarda 29 gün süren Ramazan ayı, 2025 yılında 29 gün sürecektir.

2025 Ramazan-ı Şerif Ayın Kaçında ve Ne Zaman Bitecek?
29 Mart 2025 Cumartesi Günü 00:00 itibariyle Ramazan ayı bitecektir.

2025 Ramazan Bayramı Hangi Gün?

2025 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Ramazan Bayramı 2025, 30 Mart 2025 Pazar günü başlayıp 1 Nisan 2024 Salı günü sona erecek. Bayram namazı ve bayram gelenekleri bu tarihler arasında gerçekleşecektir.

Türkiye için resmi tatiller 2025 yılında

1 Ocak Yılbaşı
29 Mart Ramazan Bayramı Arifesi (yarım gün tatil)
30 Mart Ramazan Bayramı
31 Mart Ramazan Bayramı
1 Nisan Ramazan Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
5 Haziran Kurban Bayramı Arifesi (yarım gün tatil)
6 Haziran Kurban Bayramı
7 Haziran Kurban Bayramı
8 Haziran Kurban Bayramı
9 Haziran Kurban Bayramı
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
30 Ağustos Zafer Bayramı
28 Ekim Cumhuriyet Bayramı Arifesi (yarım gün tatil)
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

2025 Ramazan Bayramı2025 Ramazan Bayramı Ne Zaman?2025 Ramazan Bayramı Hangi Gün?2025 Ramazan Bayramı Tarihi?2025 Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün?

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.