Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları. Vitamin ve mineral bakımından zengin bu besinler, sağlığa çok faydalı. Peki, meyve ve sebzelerin kabukları soymalı mı, soymamalı mı?
Meyve ve sebzeler, yetiştirilirken tarım ilaçları kullanılır. Bu nedenle, çoğu insan kabukları soyarak tüketmeyi tercih eder. Ancak, soyulan meyve ve sebzelerin besin değerlerinin bir kısmı kabuklarıyla birlikte gider. Her besin türüne göre farklı vitaminler ve mineraller içerir.
Elma, kayısı, şeftali, havuç, kuşkonmaz, patlıcan, kabak gibi meyve ve sebzeler, kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde vücuda daha yüksek miktarda vitamin, mineral ve lif alınmış olur. Örneğin, elmayı kabuğuyla yediğinizde, içerdiği A, C ve K vitaminlerinden ve potasyumdan daha fazla yararlanmış olursunuz. Yapılan araştırmalar, bazı meyvelerin kabuklarında bulunan antioksidanın, iç kısımlarına oranla daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Sebzelerin kabukları, lif ve antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallere karşı vücudu korur, temizler ve meydana gelen hasarları onarır. Parkinson, kanser, Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olurlar. Sebzelerin lif içeriğinin önemli miktarı da kabuklarında bulunur. Yani sebzeleri soyduğunuzda, yüksek bir miktar lifi kabuklarla birlikte atmış olursunuz. Lif içeren besinler, sindirim sistemi için son derece faydalıdır. Bağırsak sağlığına iyi gelir. Uzun süre tok kalmanızı sağlar, kilo vermek isteyenler için destekleyici besinlerdir.
Ananas, kivi, portakal gibi kabuklarıyla tüketilmeyen besinler dışında, meyve ve sebzeleri soymadan yemek sağlık açısından çok faydalıdır. Ancak, yemeden önce iyi temizlenmiş ve yıkanmış olduklarına dikkat etmelisiniz.
GÜNDEM
15 dakika önceUNCATEGORİZED
13 saat önceGENEL
1 gün önceAKYAZI
2 gün önceGENEL
4 gün önceGENEL
5 gün önceGÜNDEM
7 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.